cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Denuncien la cancel·lació del lliurament d’un premi a l’autora palestina Adania Shibli a la Fira del Llibre de Frankfurt

222263

«La cancel·lació d’un esdeveniment literari amb una reconeguda autora palestina a la Fira del Llibre de Frankfurt és un acte de ceguesa cultural i política». Així s'ha expressat el PEN Català aquest dilluns. En el marc de la Fira, hi havia programada una cerimònia de lliurament del premi LiBeraturpreis a l’autora palestina Adania Shibli. No obstant això, l’acte ha estat cancel·lat a causa, d’acord amb les paraules del director de la fira, de l’atac de Hamas contra Israel.

El premi LiBeraturpreis (creat per un grup d’editors que volen promoure la traducció d’obres de països del Sud) s’atorga anualment a un llibre d’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina o el món àrab, i es presenta a la Fira de Frankfurt. El llibre guardonat aquest any és Minor Detail (en el seu títol traduït a l’anglès), de la palestina Adania Shibli. La novel·la se situa l’any 1949 i conta la història d’una jove palestina violada per soldats israelians. Ha estat traduïda a l’anglès i a l’alemany, i ha estat nominada per als prestigiosos National Book Award i International Booker Prize. L’organització de la Fira de Frankfurt també ha manifestat que, en la situació actual, inclouria «més veus israelianes» en el programa.

La cancel·lació d’aquest acte de lliurament ha donat lloc a un gran nombre de protestes al món àrab, i a la retirada de la fira d’editors i participants de països àrabs. Per al PEN Català, aquesta cancel·lació posa de manifest la incomprensió, per part de la Fira de Frankfurt, de «la necessitat de mantenir una mirada lúcida cap a un conflicte amb arrels antigues, i en què la violència arriba d’una banda i de l’altra». «En moments com aquest, la visió polièdrica de la literatura és més important que mai, i la literatura no pot deixar de ser un testimoni de totes les situacions traumàtiques, inclosa la despossessió a què és sotmès des de fa dècades el poble palestí. Silenciar veus en un festival literari és una actuació de signe contrari al que necessitem: escoltar totes les posicions i promoure el diàleg i la cultura de pau. La llibertat d’expressió i creació haurien d’estar per damunt de les misèries de la guerra», han remarcat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arditi, fa 9 mesos
Els Arditi foren una tropa d'assalt d'èlit que dugué a terme operacions d'èxit a la Gran Guerra. Tot i així el govern italià es va vendre als guanyadors de la Guerra i junts humiliaren Alemanya amb sancions barroeres. Els Arditi també lluitaren al costat de Gabriele d,Annunzio i conqueriren la ciutat estat de Fiume. Després alguns Arditi s,adheriren als faccio de Musolini i d'altres Arditi s'adheriren amb la resistència antifeixista contra les tropes de Hitler. El problema vostre sionistes és que titllau de nazis o proislàmics als que desaproven el vostre govern corrupte i terrorista. A mi em fa tanta repugnància el terrorisme islàmic i el terrorisme supremacista sionista. Europa no es mereix ni una cosa ni l'altre. I personalment crec que això d'esquerres i dretes és una farsa per marejar la perdiu al poble. Mentrestant a n'aquest món tothom fot a tothom.
Valoració:-1menosmas
Per Sabien que..., fa 9 mesos
Arditi no és cap nom ni cap cognom.
Els arditi eren uns soldats d'assalt que actuaven per sorpresa i a traició durant la Primera Guerra Mundial.
Només perque vegin quin nom ha estriat, aquest que defensa als de Hamàs, i a tots els que els dónen suport, amb ungles i dents, mentint, insultant i faltant al respecte.
I és que molta d'aquesta gent pro- Jihad, a falta d'arguments ja comencen a mostrar signes de violència. Però nos'ha de tenir por, perque la llibertat, la democràcia i la pau son encara més valuoses que la seguretat. I aquestes s'han de defensar per damunt de tot i no tolerar- les, ni tan sols a damunt dels comentaris anònims dels diaris.
Valoració:0menosmas
Per Quin panorama!, fa 9 mesos
L'esquerra està encaparrotada en defensar a la Jihad i en voler la destrucció d'Israel i dels israelians, però ni ells mateixos saben perquè donen suport a aquesta barbaritat, ni tampoc pensen amb que ens trobariem tots, si guanyàssin els falsos bons.
La dreta, que en aquest aspecte és més raonable, tampoc convé per tots els desastres que està fent contínuament aquí i per tot a on governa.
Ergo, si el PSOE no pogués formar govern i hi hagués noves eleccions, l'abstenció de molta gent progressista, per aquest motiu de protegir a uns terroristes i a una gent fanatitzada que els dóna suport
, alhora que voler destruir a una nació de gent treballadora i civilitzada que no fa altra cosa que defensar- se, seria evident. I per tant, també és evident que perdrien les eleccions.
I és que a gran escala, aqui passa ben igual que passa a nivell individual amb la justícia i els jurats populars, a on els atracadors son les víctimes i el que s'ha defensat és el culpable.
Per cert, deixant aquests indocumentats i què sap que més de les esquerres i tornant al conflicte Palestina- Israel: Qualcú sap qui és el mediador del conflicte? Doncs el que en teoria hauria de posar pau, és ni més ni manco que Vladimir Putin.
I que no és guapo, això?

Valoració:0menosmas
Per Arditi, fa 9 mesos
Si si. Marti BCN. Theodor Hergl i Hitler fundaren respectivament el sionisme i el nacional socialisme. Un va empènyer als jueus errants anar a colonitzar aquella terra promesa que Abraham donà a Jehovà (bla bla) i al final va provocar lèxode de prop d'un milió de palestins. I l'altre fanàtic va empènyer el poble alemany a fer-los creure que eren la raça ària, superior a les demés raçes i a cometre atrocitats contra aquestes. Ambdues ideologies es basen en ser el poble escollit per així colonitzar i ocupar terres i eliminar els que no combreguin amb ells.
Valoració:1menosmas
Per Marti BCN, fa 9 mesos
Vergonya fa que donin un premi a un llibre que relata una suposada situació d´abús de soldats israelians el 1949 i s´oblidin de tots els abusos comesos per l´organització terrorista Hamas contra dones i nens israelians que encara tenen lloc a dia d´avui, tant bon punt Hamas hagi anihilat Israel tornaran les seves pistoles contra Europa no en tingueu cap dubte.
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente