algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 7.61°
16°

Josep Maria Quintana desvela el nostre passat més fosc a 'L’afortunada vida de Martí Olivar'

Personatges de Catalunya i de les Illes Balears varen fer fortuna amb el patiment humà, amb el comerç d’esclaus, i foren acceptats per la societat del seu temps com a homes respectables i dignes d’admiració. Aquest es el fosc capítol de la nostra història que desvetlla el jurista i escriptor menorquí Josep Maria Quintana a la seva nova novel·la L’afortunada vida de Martí Olivar, publicada per Nova Editorial Moll i que donarà a conèixer el 1r de juny, dijous, a les vuit del vespre, a la Biblioteca Rubió, al claustre del Carme de Maó.

Si bé Quintana fa servir un protagonista fictici: el negrer de Maó Martí Olivar, qui arriba a marquès i senador vitalici, el seu relat s’inspira en el capità de vaixells negrers maonès Antoni Vivent Vives, de característiques semblants. També hi apareixen a la narració figures històriques, com el traficant d’esclaus Antonio López, marquès de Comillas, a qui l’Ajuntament de Barcelona li va retirar l’estàtua pel seu passat; o el mallorquí Antoni Maura, futur primer ministre, qui aquí surt encara com un jove misser.

L’afortunada vida de Martí Olivar denota una extraordinària tasca de documentació històrica, reconstruint tota la trajectòria del negrer menorquí, des del seus inicis com a jove marí, fins a la culminació de la seva trajectòria com a home respectable, de gran fortuna, reconegut com a filantrop i distingit pel Papa amb un títol nobiliari. La novel·la és un recorregut per diversos escenaris geogràfics, destacant les costes africanes i Cuba, a on desenvolupa la seva activitat.

La novel·la de Quintana reflecteix la decadència del comerç d’esclaus, aleshores ja perseguida pel Regne Unit, així com els esdeveniments polítics a que assisteix Olivar, com el Sexenni Revolucionari, des del 1868, o la restauració dels Borbons, a partir del 1874. Així mateix, recull com els grans propietaris de plantacions a la Cuba colonial exerciren les seves influències perquè l’esclavitud es mantingué com a pràctica tolerada, tot i que a Espanya ja havia estat abolida.

Josep Maria Quintana Petrus (Alaior, 1950). Escriptor. Va estudiar humanitats i filosofia al Seminari de Menorca a Ciutadella. També va estudiar dret i lletres a Barcelona on es va llicenciar entre 1974-1976. Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (2003), Acadèmic de número de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Balears (2008), Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona (2009). De la seva trajectòria literària hi destaquen títols com Els menorquins i l’autonomia (1977), Aquella nit d’òpera (1994), Ofici de tenebra (1998), Els Nikolaidis (2006) i Ningú no pot enganyar els morts (2012). Aquesta darrera novel·la ha estat recentment recuperada per Nova Editorial Moll.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume Corbera, fa 11 mesos
La novel·la DESVELA el nostre passat, no el "desvetlla". Us hi hauríeu de mirar una mica més, en la llengua...
Valoració:4menosmas
Per Joantit, fa 11 mesos
L'esquirol dels premis Ciutat de Palma!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente