algo de nubes
  • Màx: 14.01°
  • Mín: 7.77°
14°

Una placa al carrer Bisbe Perelló de Palma recorda que en aquell indret s'hi va fundar l'Associació per la Cultura de Mallorca

Des d'aquest divendres, al carrer Bisbe Perelló de Palma hi llueix una placa que recorda que en aquell indret s'hi va fundar l'Associació per la Cultura de Mallorca (1923-1936).

A l'acte d'inauguració de la placa hi ha parlat en regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió que ha agraït a l'Obra Cultural Balear i al seu directiu Antoni Llabrés, la iniciativa de recordar l'ACM en el seu centenari.

Carrió ha volgut destacar que l'Ajuntament de Palma comparteix el llegat, els valors i, fins i tot, les persones amb l'ACM. I ha recordat que tres membres destacats de l'Associació va ren ser batles de Palma: Emili Darder, Bernat Jofre i Guillem Forteza.

Ha intervengut també, l'historiador Antoni Marimon que ha recordat que l'ACM entronca amb les diverses onades de mallorquinisme, des de la Reinaxença. «El 1923, un grup de professionals, intel·lectuals s'agrupen amb els objectius de recuperar la llengua, la història i la identitat», ha explicat Marimon.

L'historiador també ha destacat entre les iniciatives de l'ACM la revista La Nostra Terra, l'Almanac, els calendaris, els Jocs Florals i els cursos de Llengua. Menció a part mereix l'impuls de l'avantprojecte d'Estatut i la celebració de l'assoliment de l'Estatut de Catalunya. Marimon ha explicat que l'ACM va organitzar un vaixell amb un milenar de persones que es desplaçaren fins a Barcelona per celebrar la fita.

Finalment, l'historiador ha explicat que l'ACM es va trobar amb dos murs: la dictadura de Primo de Rivera i el cop d'Estat de Franco, que acabà amb l'entitat.

Ha tancat l'acte el president de l'OCB, Joan Miralles, que ha destacat la importància d'aquesta setmana dedicada a recordar una associació «massa desconeguda» i que va fer una feina molt important, com la que fa avui l'entitat que presideix.

Cal recordar que dimecres 5 d’abril, Bartomeu Mestre, Balutxo, impartirà la conferència anomenada ‘Vindicació de “La Nostra Terra”', amb la presentació de Caterina Canyelles. Serà a les 19.00 hores, a Can Alcover.

Trobareu més informació de l'Associació per la Cultura de Mallorca en aquest article de Bartomeu Mestre a Ploma.cat:

Evocació de l'Associació per la Cultura de Mallorca

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.