algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

[ÀUDIO] Pere A. Pons: «Partir del teu país perquè no tens recursos és un trauma, però també ho és ser a ca teva i veure com el teu món ha estat girat damunt davall»

Pere Antoni Pons acaba de publicar la seva quarta novel·la, 'Contra el món' que, sens dubte, serà un dels llibres en català de l'any.

És una obra al·legòrica i realista, tràgica i sarcàstica, íntima i universal, 'Contra el món' és la novel·la més lúcidament ambiciosa de Pere Antoni Pons: una història de vides trasbalsades que bull de vitalitat i que és, alhora, un retrat poderós del nostre temps.

Pere Antoni Pons i Tortella (Campanet, 1980) és filòleg, escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat de Barcelona. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació com Última Hora, Ara, El Temps o Serra d'Or.

Anteriorment havia publicat les novel·les 'La felicitat dels dies tristos' (2010); 'Tots els dimonis són aquí' (2011); 'Si t'hi atreveixes' (2014). Totes tres amb Editorial Empúries.

Pere Antoni Pons va ser el protagonista del programa d'Ona Mediterrània, 'Converses a Ona' durant la qual va parlar, sobre tot de 'Contra el món, però també de l'actualitat literària i política de Mallorca... i del món.

La premissa argumental de la novel·la és que un cataclisme inconcebible fa desaparèixer la serra de Tramuntana de Mallorca. Però el món continua endavant i, malgrat tot, també ho fa la major part de la població de l'illa, que afronta una reconstrucció tan salvatge com quimèrica.

Pons explica que «la premissa argumental de fer desaparèixer la serra de Tramuntana feia vuit anys que em voltava pel cap. No volia fer una 'fricada' demencial, però després va passar allò impossible (la Pandèmia) i no només va passar allò que semblava impossible, sinó que ens hi hem acomodat dramàticament».

Pos també explica que en un viatge per feina a Aràbia Saudita va veure la construcció de Neom, un nou país amb tot tipus d'equipaments enmig del desert, que en certa manera li va semblar que hi havia un «correlat» entre allò que passa a Aràbia i el que passa a Mallorca.

«Un personatge de la novel·la ho diu clarament, hi ha riquesa en la devastació», conta Pons que es demana «quanta riquesa provoca una catàstrofe o una guerra? Quan cinisme, quanta cobdícia hi cap?». I és que un altre dels personatges també diu que «un dels majors defectes de la humanitat, és també una de les seves millors virtuts: la capacitat d'adaptar-se a tot».

L'autor també declara que «he volgut fer una novel·la enèrgica i desesperada», «no hi ha una tesi política, no hi ha un programa polític», però «he volgut tractar determinats tabú i determinats traumes dels quals, de vegades, fa por parlar-ne. Per exemple una cosa que m'obsessiona bastant: jo crec que és una experiència traumàtica per algú que no té recursos, haver d'abandonar ca seva i partir cap a un altre lloc, és evident que això és una experiència traumàtica, i s'hi ha d'empatitzar. Però també viu una experiència traumàtica qui no s'ha mogut de ca seva i veu com, en poc temps, el seu món ha estat girat damunt davall, jo crec que hi ha molts de mallorquins que han patit aquest trauma».

Finalment, Pere Antoni Pons fa un repàs a l'actualitat de la literatura en català que segons ell viu un gran moment.

Podeu escoltar l'entrevista sencera al següent enllaç:

Entrevista amb Pere Antoni Pons

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Alejandro, fa dervers d'un any
una molt bona entrevista. he disfrutat d'escoltar-la
Valoració:5menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
a Per que? Bastaria no donar suport econòmic, militar i logístic a les tiranies i dictadures que afavoreixen l'empobriment dels països emissors, per aturar els flux massiu d’emigrats. Però això implicaria acabar amb el fabulós negoci que allà tenen muntat, les multinacionals espoliadores de recursos de Europa i EE.UU.
Valoració:13menosmas
Per Parla per tots els que no tenim veu, fa dervers d'un any
Un altre llibre que me fa ganes de llegir.
És molt bo, que hi hagi persones valentes que posin de manifest el patiment i el malestar que patim a diari la gent de les Illes Balears, amb una part important de la immigració estrangera, però també amb molta de l'espanyola, que per no haver de fer un mínim d'esforç per assimilar la nostra cultura i la nostra llengua, sense renunciar a les seves pròpies, cada dia trepitgen, humil.lien i falten al respecte a la nostra identitat i a noltros com a persones.
I el priblema encara s'agreuja més, quan se descobreix que molta de la gent nostra, que presumeix de "progre" és tan pusilanime i mancada de recursos mentals, que si ha de catalogar com a xenòfob i racista a qualque grup, enlloc de fer- ho als atacants de fora, ho fan a les víctimes d'aquí, que rebem i no podem fer altra cosa per defensar- nos, que denunciar- ho a la ODL i a fer-ho saber mitjançant les xarxes socials, perque ni tan sols les policies, ens fan cas ni ens ajuden.
Valoració:10menosmas
Per Bon idea, fa dervers d'un any
Té raó aquest home. A Mallorca de cada dia més, hi ha gent que no s'hi troba bé. Sobretot és gent d'aquella que fa temps cridava allò de Qui estima Mallorca no la destrueix o també Català llengua oficial. Que ho eren d'ingenus!.
Valoració:12menosmas
Per Joan, fa dervers d'un any
Gràcies per aquest llibre que posa nom i significat al nostre trauma. L.inici de qualsevol teràpia és la presa de consciència.
Valoració:12menosmas
Per Per què?, fa dervers d'un any
Però no poden anar a un lloc ample i gran? Ha de ser a una illa apamada?
Per què els governns no inverteixen al lloc d´origen el que es gasten aquí per donar-los allotjament, sanitat, alimentació... i no hauran d´emigrar i a nosaltres no ens asfixiaran?
Valoració:11menosmas
Per xelor, fa dervers d'un any
Pese a que nos descubre nada, estoy de acuerdo con él. Y las personas que tenemos unos años, todavía vemos más la transformación que ha sufrido Mallorca en unos pocos años.
Y muchas, no para bien.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente