cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

'Mallorquins! Estam en perill d'extinció!' i 'Mallorquins! Parlau la vostra llengua!' dos mini-assaigs de Pere Carbonell Vidal a Ploma.cat

209757

Ploma.cat, la revista d'Idees, Cultura i Art ha publicat dos texts elaborats per Pere Carbonell Vidal que volen ser un convit a la reflexió i una incitació a la reacció.

Els mini-assaigs que proposa Pere Carbonell Vidal són:

Mallorquins! Parlau la vostra llengua!

Mallorquins! Estem en perill d'extinció!

Pere Carbonell Vidal (Palma, 1999), graduat en Educació Primària per la Universitat de les Illes Balears. El 2018 va publicar la seva primera novel·la, 'El despertador de la vida'. El 2021 va publicar 'Les ombres del despertador'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
! Lladren ! ? Això vol dir que seguim endavant.
Som i serem, tan si és vol com si no és vol.
! Visca la llengua i els catalanoparlants !
Valoració:1menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@escardapenes

Eso no lo has escrito tú, ni harto de ratafia.
Copypaster.
Valoració:0menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
El que vaig a escriure és per aquests que un pic i un altre critiquen la feina de Plataforma per la Llengua:
La xarxa FUEN és crítica amb les discriminacions del català per part de l' Estat espanyol.
L'assemblea de delegats de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees ( FUEN) durant el 66è Congrés a Berlín, va votar admetre Plataforma per la Llengua com a nou membre associat.L'entitat representarà els catalanoparlants en aquesta xarxa i ja podrà votar al proper congrés.

Zagreb acull l'exposició "T'he catalan language, 10 millions European voices".
La mostra va arribar al la capital croata de la mà de la delegació del Govern de Catalunya al sud-est d'Europa en colaboració amb Plataforma per la Llengua, després d'haver recorregut diverses ciutats com Brussel·les, Cambridge,Bucarest, Lisboa o Ljublijana.
Salut i República Països Catalans.
Valoració:5menosmas
Per Bananes, fa dervers d'un any
@multinick
Tu, en canvi, ets com l'esperit sant 5.0. colom, moloc, xelor, asco, i tant, i devers dos-cents noms més. Mil noms i un sol déu vertader. Ecs. Per cert, no te deprimeixis, però fins i tot na guapi te considera un troll.
Valoració:4menosmas
Per Un de's plà, fa dervers d'un any
I com sempre els primers: els lloros de repetició.
Valoració:4menosmas
Per cipayos, fa dervers d'un any
Los conquistadores, trufados de quinta columnistas internos, siempre imponen su lengua.
Lo que no consiguieron los de 1229, lo van consiguiendo poco a poco los apestaguias, obras culturales baleares, armengoles, macianos, tomeus martinez, lladonetes, catalanes sin serlo, llulles, barrufetes y demás compañeros de viaje
Valoració:-3menosmas
Per Macià, fa dervers d'un any
Els ciutadans no salvarem la llengua perquè no som els causants de la malaltia que sofreix. La malaltia és conseqüència de la política castellanitzadora aplicada per l'Estat, i perquè la salvació és produesqui és imprescindible aplicar una política estatal que revertesqui la castellanització, fins arribar a la declaració del català com a única llengua oficial, com diu en "Llull".

Ben igual que els ciutadans s'han adaptat a una política castellanitzadora aplicada per l'Estat fora manies, s'adaptaran a una política recatalanitzadora sempre que també s'apliqui fora manies.

És ben cert que la política castellanitzadora va esser bona d'aplicar perquè no va haver de menester el consens ni el vot dels ciutadans: va esser una imposició dictatorial; el poble ni la va demanar ni la va poder evitar.

En canvi, una política que revertesqui aquella castellanització s'haurà d'aprovar democràticament i s'haurà d'aplicar mirant d'evitar qui hi pugui haver ciutadans damnificats. Aquests condicionaments democràtics dificultaran tant l'aprovació com l'aplicació de la nova política recatalanitzadora.

Hem de tenir present que les dictadures solen esser més efectives que les democràcies: quaranta anys de castellanització dictatorial no s'han pogut revertir durant quaranta anys i busques de democràcia precisament perquè no hi ha hagut consens per fer aquesta reversió i no es pot aplicar dictatorialment com la castellanització.

Emperò continuar com fins ara, amb una política lingüística incoherent i contradictòria, amb un supremacisme castellà rebaixat respecte del franquisme però no derogat, i amb un reconeixement oficial del català limitat (que no obliga els funcionaris estatals a conèixer-lo), només provoca conflictes i bregues (entre els ciutadans i l'Administració, però també entre ciutadans) i una gran pèrdua de temps i esforços.
Valoració:6menosmas
Per Català de Mallorca, fa dervers d'un any
Prou pancastellanisme no som Castella arruix colons, ni volem ser-ho! Parlam sempre amb tothom català de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera la nostra llengua!
Valoració:6menosmas
Per Llull, fa dervers d'un any
No només cal parlar català. Cal que el català sigui única llengua oficial.
Valoració:10menosmas
Per Ben cert, fa dervers d'un any
El titular de la notícia és molt encertat. Hauran de ser els ciutadans els que salvin la llengua perquè de les institucions no podem esperar res de bo. S'han rendit, per això el Govern balear fa pocs dies va organitzar el xou del requisit a la sanitat pública i per això la política lingüística l'han reduïda a la mínima expressió.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente