nubes dispersas
  • Màx: 17.58°
  • Mín: 8.69°
16°

Publiquen 'L’arbre de les llibertats. Republicanisme als Països Catalans', una síntesi sobre el somni republicà a les terres de parla catalana

208325

L’arbre de les llibertats. Republicanisme als Països Catalans és l'obra que acaba de sortir a la llum de la mà d'Illa Edicions. En aquest llibre, els joves investigadors Albert Portillo, Xavier Calafat, Ivan Montemayor i Eloi Gummà reflexionen sobre la història del republicanisme a Catalunya, Mallorca i el País Valencià. Des de la seva formació com a politòlegs i historiadors, analitzen les arrels republicanes en els territoris de parla catalana i l’anhel de constituir un estat federal. L’obra estudia diferents moments de la història, des de les Germanies fins a la Transició Democràtica. S'hi recuperen capítols del republicanisme de caire catalanista, però també trajectòries i personatges del republicanisme hispà amb molt d’èxit en territoris com València o Barcelona. Com és el cas de Vicente Blasco Ibañez o Alejandro Lerroux, respectivament.

En el cas de Mallorca, narra les grans figures del republicanisme mallorquí, com Antoni Villalonga Pérez, Miquel Quetglas Bauzà, Gabriel Alomar Villalonga o Emili Darder Cànaves. També parla del paper destacat del republicanisme en èpoques efervescents com el Sexenni Democràtic (1868-1874) o la Segona República (1931-1936).

Com explica al pròleg el professor Xavier Domènech, el fil republicà és un fil roig. Republicanisme, democràcia, sindicalisme i socialisme formaven un mateix espai del qual emergiren els primers intents contemporanis d’articulació sobirana i federalista o confederal, tant de Catalunya com del País Valencià i de Mallorca.

Aquest febrer de 2023 se celebra el 150è aniversari de la proclamació de la Primera República (1873) i, a través d’aquesta síntesi ens podem apropar als ideals polítics republicans i conèixer-ne la seva implantació al nostre territori.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per anton, fa dervers d'un any
@Carlos Vilalta: Fes l´esforç de agafar una mica de cultura i no fer el paperines per aquí.A no ser que ho facis per diversió cosa que sería encara més greu que fer-ho per ignorància.
Valoració:1menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
I per dir xorrades i tonteries, a tu que te paguen, Carles V.?
Valoració:2menosmas
Per Anna Purroi, fa dervers d'un any
Estat català-República Catalana, d’una banda, i Països Catalans, d’una altra, són dues variables en proporció inversa. X·Y=K. Quan la primera baixa, l’altra puja.
(...)
No compre la moto de que 'otra España es posible'
(...)
Valoració:0menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Cara Martinna, sei molto divertente.
Valoració:-4menosmas
Per Martinna, fa dervers d'un any
caro Carlos Vilalta,
continui a ripetere questo rosario che i Paesi Catalani non esistono... non importa quanto lo ripeti, non cambierai la realtà che SÌ LO FANNO
Valoració:4menosmas
Per El compraré, fa dervers d'un any
Promet ser molt interessant. M'el compraré.
Valoració:5menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Vamos a ver, por enésima, los Paises Catalanes ni existen ni han existido nunca. Es un delirio de cuatro fanáticos.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente