El primer cicle de «Teatre per a la memòria», impulsat per la Vicepresidència del Govern a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, arriba a la seva fi la setmana que ve, amb representacions a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formententa durant el seu darrer cap de setmana.
La companyia Iguana Teatre, amb l'espectacle Llum trencada, que dirigeix Pere Fullana, serà l'encarregada de posar la cirereta a un mes durant el qual set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista, a càrrec de set companyies locals, han voltat per diferents teatres de les quatre illes, fins a completar un total de denou funcions. Tendrà lloc en el Teatre Municipal de Vilafranca de Bonany (Mallorca), dimarts que ve, a les 20.00 h del vespre.
Abans, durant tot el cap de setmana, encara es podrà assistir a la representació d'Amarg, de Rafael Gallego i Òrbita Produccions. Hi haurà funcions divendres a les 20.00 h al Teatre des Born de Ciutadella (Menorca), diumenge a les 20.00 h al Teatre Espanya de Santa Eulària des Riu (Eivissa), i dilluns a les 20.00 h a la Casa del Poble de la Mola (Formentera). Totes les entrades són gratuïtes i es poden reservar a ticketib.com.
Amarg
La història de la darrera nit de Federico García Lorca a la terra, abans de ser afusellat per les seves idees «modernes» i la seva condició. Però també la de totes les represaliades, els perseguits o els torturats per pensar o ser «diferent», i la d’aquells avançats al seu temps que decidiren viure lliures i ho pagaren car. Lorca va ser, i és també en aquesta peça, un epítom de tot plegat. Una ànima llibertària en un món fosc, en un entorn opressor i bàrbar; el resum de les dones i els homes que amen la poesia, l’art i el teatre com a vehicles per a una vida més plena.
Amarg és l’abans i el durant d’aquella nit, més o menys inventada, tal vegada reconstruïda lliurement, però també l’aproximació al mite, al poeta, al viatger, al dramaturg, a l’amic, a l’enamorat, i a tots els qui escriuen, viuen i estimen amb passió.
Llum trencada
El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà el desig de llibertat i progrés de gran part de la població. Per a les dones suposà la pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la II República i va relegar-les, un cop més, a una vida de submissió i silenci. Llum trencada vol recuperar la memòria d’algunes d’aquestes dones. Dones fortes, dones valentes, dones esporuguides, dones rebels, enfadades, dones trencades pel dolor que s’aixecaren enmig d’un temps fosc i perillós.
Amb aquests retalls de vida que Margalida Capellà va recopilar en el seu llibre, Dones republicanes, que Carme Planells i Aina Salom han adaptat per a l’escena i que tres actrius de generacions diferents ens relaten, recuperam un dels fragments menys brillants de la nostra història, una part dels testimonis invisibles que han configurat el que som ara.