algo de nubes
  • Màx: 19.27°
  • Mín: 8.69°
19°

La Institució Francesc de B. Moll recorda Aina Moll en el tercer aniversari de la seva mort

194447
Francesc de B. Moll, Aina Moll i Sanchis Guarner, molt probablement a la platja de Formentor

La Institució Francesc de B. Moll, dipositària dels drets del Diccionari català-valencià-balear, vol expressar el seu reconeixement i homenatge, quan es commemora el tercer aniversari de la seva mort, el 8 de febrer del 2019, a la filòloga Aina Moll Marquès, així com a la seva contribució decisiva a la tasca del seu pare i d’Antoni Maria Alcover, de la culminació de la qual, el 1962, es compleixen el 2022 60 anys. Aina Moll va participar en la redacció dels dos darrers volums dels deu del DCVB i, juntament amb Manuel Sanchis Guarner, la seva intervenció fou determinant perquè aquesta empresa, iniciada per Alcover el 1900, es pogué completar.

Aina Moll va néixer a Ciutadella el 1930 i va haver de passar la Guerra Civil a Menorca amb una de les seves germanes, separades dels seus pares, «devorant» les Rondalles mallorquines d’Alcover, segons ella mateixa. Quan encara estudiava el Batxillerat, ja va treballar en un recull del vocabulari de Joaquim Ruyra, guardonat amb el premi Marià Aguiló de l’Institut d’Estudis Catalans, i el 1953 es va llicenciar en Filologia Romànica, amb premi extraordinari. Aquell mateix any va dur a terme el seu primer viatge de recerca lingüística, a Eivissa, per al seu projecte de tesi doctoral El dialecte eivissenc.

Va dedicar bona part de la seva activitat professional a l’ensenyament del català i del francès, publicant llibres per a l’ensenyament de la llengua francesa a l’editorial familiar, Moll, amb una extraordinària difusió. A can Moll també fou directora de les col·leccions ‘Les Illes d’Or’, ‘Raixa’ i ‘Balanguera’. El 1962 fou fundadora de l’Obra Cultural Balear i el 1980 la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya restablerta.

La vida i obra d’Aina Moll i el seu compromís indestructible amb la llengua catalana es reconegueren amb successius honors, entre els quals la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears, i el 2008 se li va retre homenatge a Sencelles, a on residia. La Institució Francesc de B. Moll fa una crida perquè la seva contribució excepcional al Diccionari català-valencià-balear, en complir-se 60 anys de la seva culminació, sigui reconeguda al costat del seu pare i d’Antoni Maria Alcover a tots els territoris de llengua catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xert, fa mes de 2 anys
Una gran persona i excel.lent peofesora i lingüista
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente