Aquest dimarts s’ha presentat la primera edició dels Premis El Temps de les Arts, convocats pel portal digital El Temps de les Arts (www.eltempsdelesarts.cat) i amb la col·laboració de la Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural i de la Xarxa Vives d'Universitats. La roda de premsa de presentació ha comptat amb les intervencions de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural; Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià; Josep de Luis Ferrer, president de l'Obra Cultural Balear i Jordi Montaña, vicepresident de la Xarxa Vives d’Universitats, que han destacat la importància de impulsar un guardó que reconeigui la participació i les iniciatives sorgides de tots els territoris i han presentat un manifest conjunt per reivindicar la cultura com a eina de vertebració fonamental.
Els guardons tenen l’objectiu d’estimular la cultura d’innovació a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer i reconèixer el talent de creadors i projectes realitzats en cinc àmbits artístics: les arts visuals, les arts escèniques, la música, l’arquitectura i el patrimoni.
Els Premis i les categories
El Temps de les Arts, conscient de la fragmentació de les disciplines artístiques en l’àmbit cultural comú, impulsa un guardó que supera fronteres estatals i autonòmiques, i reconeix la creativitat i la innovació en sis modalitats: Arquitectura, Patrimoni, Arts Visuals, Arts Escèniques, Música Clàssica i Música Popular.
Els premis es dirigeixen a persones, projectes i iniciatives, tant públiques com privades, realitzades al nostre territori relacionades amb les arts visuals contemporànies en totes les seves disciplines i facetes. Poden optar als premis artistes, comissaris, associacions, fundacions, entitats i institucions públiques. Prevaldran els criteris de rigor, interès i compromís amb l’art i la societat actual. La convocatòria ja ha reunit més de 500 projectes inscrits: 39 d’arquitectura, 66 de patrimoni, 182 d’arts visuals, 114 d’arts escèniques, 56 de música clàssica i 75 de música popular.
Per cada modalitat hi haurà un guanyador i dos accèssits. Cadascun dels cinc guanyadors rebrà una obra de l’artista Perejaume i una dotació econòmica de 3.000 euros.
Cinc grups de jurats especialitzats, un per cada modalitat
Els premis compten amb un jurat format per 31 professionals qualificats en cadascuna de les especialitats i de diversos punts del territori.
El jurat d’Arts Visuals el formen Pilar Parcerissas, Cèlia del Diego, Pilar Ribal, Pilar Tébar i Jordi Montaña; el jurat d’Arts Escèniques l’integren Andreu Gomila, Carme Portaceli, Aina Tur, Josep Ramon Cerdà, Abel Guarinos i Borja Sitjà; el jurat de Música, Maria Dávila, Benet Casablancas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Sandra Tello, Gerard Quitana, Josep Vicent Frechina i Lluís Puig, el d’Arquitectura, Jaume Prat, Lluís Sendra, Assumpció Puig, Marta Vall Llossera, Enric Dilmé Marta i Phillipe Gonçalves i formen el jurat de Patrimoni, Damià Amorós, Nicolàs Garcia, Elsa Ibar, Xavier Llovera, Carmen Amoraga i Francisca Coll.
El lliurament dels Premis
L’acte de lliurament dels premis, dirigit pel director de cinema i guionista Lluís Danés, tendrà lloc el diumenge 20 de juny. Es tracta d’una entrega excepcional marcada per les necessitats d’adaptar-se a la Covid-19 però també per l’ambició d’arribar a tots els punts del territori. És per aquest motiu que els Premis s’entregaran en sis indrets destacats d’interès cultural i patrimonial: la Llotja de Barcelona, el Castell de Bellver (Palma), l'Església neobizantina de la Beneficència (València), el Palau dels Reis de Mallorca (Perpinyà), la Casa de la Vall (Andorra) i el Claustre de Sant Francesc (Alguer).
La singularitat del format de l’entrega de guardons no deixarà a ningú indiferent. En un format molt cinematogràfic, Lluís Danés i el seu equip faran viatjar als espectadors per diferents indrets acompanyats de centenars d’artistes de diferents disciplines en un espectacle coral. . L’acte, amb un format molt atractiu i dinàmic pels espectadors, es podrà veure i seguir de forma simultània per les televisions del territori de parla catalana: TV3, Catalunya Ràdio, IB3, À Punt TV, TV Andorra i Alguer Catalan TV.
Manifest per una nova cultura compartida i oberta
En un moment d’emergència en què la cultura ha de jugar un paper clau, El Temps de les Arts i la Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural i la Xarxa Vives d'Universitats impulsen la la signatura d’un manifest per inspirar a tota la societat civil i a les institucions més implicació i compromís per a fer de la cultura, amb totes les seves expressions artístiques, la germinació d’un nou model de país més just i equilibrat. «La crisi social, econòmica i sanitària que ens deixa aquesta pandèmia, sumada a la crisi política i institucional que fa dècades que patim, ens obliga a repensar les bases sobre les quals hem de reconstruir un país que s’ha demostrat fràgil i ple de vulnerabilitats».
Més d’una vuitantena personalitats del món de la cultura ja han signat el manifest.
Paraules de Jordi Cuixart, president de la Federació Llull, des de la presó
El president d'Òmnium Cultural i president de la Federació Llull, Jordi Cuixart, ha assegurat que els Premis El Temps de les Arts «neixen de la vocació per fer de l’humanisme el principal centre de gravetat en el nostre dia a dia» i «reflecteixen una societat civil organitzada que assumeix la seva responsabilitat»: «volem seguir enriquint plegats els nostres imaginaris». En un article titulat ‘La cultura, capital essencial’, des de la presó de Lledoners on compleix condemna per exercir drets fonamentals, Jordi Cuixart ha reivindicat la cultura com a bé essencial, «font de justícia social, de progrés, diàleg i autoestima col·lectiva», perquè «mentre els els estats segueixen apuntalant la idea de llibertat com una concessió que es pot limitar, l’única resposta és més cultura i plantar cara al totalitarisme». «Els estats espanyol i francès han pretès neutralitzar tot allò que ens defineix de Fraga a l’Alguer i de Salses a Guardamar», diu Cuixart, «conscients que d’aquest vincle neix la voluntat de seguir aportant a la diversitat que agermana la humanitat».
El Temps de les Arts
El Temps de les Arts és una publicació digital, que pertany a la Fundació sense ànim de lucre Francesc Eiximenis, filla de la històrica revista El Temps, que diàriament dona veu a creadors, promotors i generadors culturals en una plataforma en línia a l’abast de tothom, amb la voluntat de retratar la constant transformació i regeneració de tot el sector cultural i artístic, el traspàs generacional i un canvi de paradigma en un món globalitzat.
Amb la creació d’aquests Premis, El Temps de les Arts es posa al servei de la creació i la divulgació de la cultura. De la seva protecció, foment i divulgació. Al servei dels treballadors i treballadores que la fan possible i al servei de la seva internacionalització. I demana l’acompanyament del sector cultural en el rellançament d’El Temps de les Arts per convertir-lo en una eina necessària de diàleg i difusió de la creació cultural d’arreu. Per contribuir a una societat més culta, justa i lliure.