La sisena edició de la ‘Mostra de Circ d’Alcúdia’ presenta una programació centrada a reivindicar el paper de la dona com a creadora i productora dels més actuals espectacles de circ.
Des del Circaire ha explicat que actualment el circ contemporani compta amb grans propostes artístiques que estan capitanejades per dones. Aquesta conjuntura ha duit l’organització a fer una aposta real i programar espectacles creats i executats per dones d’arreu del continent europeu.
El factor gènere hi és molt present en la programació d’aquesta sisena edició de la ‘Mostra de Circ d’Alcúdia’ i per això, la campanya d’enguany no és altra que ‘Dona i Circ. #somcreadores’. Circaire, a més, comptarà amb la pianista i cantant catalana Clara Peya. El concert tendrà lloc el diumenge 2 de maig a les 20 hores a l’Auditori d’Alcúdia. L’artista és ara mateix un símbol de reivindicació dels drets de les dones.
A més, en el marc del Circaire d’enguany el festival acull una taula de treball en l’àmbit estatal, precisament, vinculada a la qüestió de gènere. La trobada pretén assolir la redacció d’un document que inclou les bases d’un marc normatiu que garanteixi a la dona la igualtat d’oportunitats i una estabilitat laboral en sintonia amb les seves necessitats. En resum, posar en relleu que dins el sector del circ el paper de la dona juga un paper rellevant que ha de ser reconegut. Programadors i creadors es desplaçaran fins a Alcúdia el primer cap de setmana de maig per tal de formular propostes equitatives relacionades amb la temàtica de gènere.
Major projecció internacional
L’organització destaca com a fita important que Circaire enguany és l’edició que compta amb una major representació de programació internacional. Amb tot, es continua donant prioritat a les companyies de les Balears i és per aquest motiu que s’ha creat un espai destinant a aquells artistes de circ que estan en processos de creació per tal que puguin mostrar al públic la seva feina.
Circaire contribueix notablement a la professionalització del sector del circ i ho fa mitjançant les ‘Jornades Professionals’. Enguany es recupera el format original dels ‘Speed Meetings’ i el festival acollirà tallers, conferències i sessions formatives amb l’objectiu de generar vincles entre programadors d’arreu de l'Estat i els professionals del circ de les Illes Balears. D’aquesta manera Circaire contribueix a promocionar els artistes d’aquí per tal de consolidar la seva trajectòria professional i artística més enllà de les Balears.
El director de la mostra de circ, Tià Jordà, destaca «la consolidació de Circaire com un festival de referència en l’àmbit estatal. Duplicam cada any el públic assistent. Amb tot, la pandèmia impossibilita seguir amb les xifres que abans teníem i que ja rondaven prop dels vint mil espectadors cada edició».
El Circaire més solidari
Circaire, festival organitzat conjuntament entre l’Ajuntament d’Alcúdia i el Circ Bover, conscient de la conjuntura econòmica actual que ha generat la crisi sanitària ha decidit novament fer el donatiu d’un 70 per cent de la taquilla als serveis socials del consistori. Concretament, es destinarà l’ajut a l’entitat sense ànim de lucre ‘Alcúdia Solidària’. Els doblers serviran per a ajudar les famílies del municipi amb relació a l’escolarització dels infants.
'Circ Bover, el documental'
Com a novetat, Circaire ret homenatge a la trajectòria professional del Circ Bover i ho farà amb una exposició fotogràfica que es podrà veure a partir del pròxim 30 d’abril a l’Auditori d’Alcúdia. A més, el diumenge 9 de maig a les 17 hores també a l’auditori tendrà lloc la projecció de ‘Circ Bover, el documental’. És l’estrena en exclusiva en gran format i ha estat editat i produït per la productora audiovisual Tresques Comunicació.
‘Circ i Escola’, una acció formativa que apropa el circ als centres educatius de primària d’Alcúdia
Un dels objectius de l’edició 2021 ha estat estrènyer llaços amb Alcúdia i la seva gent, per aquest motiu Circaire ja durant el mes de març ha posat en marxa l’acció ‘Circ i Escola’.
La proposta del tot innovadora, i pionera ‘Circ i Escola’ fruit d’una tasca conjunta entre l’àrea d’Educació i Cultura i el Circ Bover, que gestiona Circaire, ha permès que alumnes de diversos centres educatius de primària d’Alcúdia hagin pogut gaudir de l’activitat 'Què tens tu de Circaire?'. Concretament han participat d’aquesta acció formativa el CEIP Porta des Moll, el CEIP S’Albufera i el CEIP S’hort des Fassers.
Precisament, els dibuixos realitzats pels alumnes són els protagonistes de la cartelleria de la sisena edició de Circaire. Des de l’Ajuntament a través de Circaire s’ha proposat als centres educatius la realització dels cartells per part de l’alumnat participant, perquè aquests cartells divulgaran la imatge de la sisena edició del festival Circaire, realitzant una exposició urbana a través dels comerços del municipi, amb relació a l’experiència dels centres educatius i Circaire. S’han seleccionat un total de dos dibuixos per cada escola participant, un d’un nin i un d’una nina.