El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que la cultura és «la nostra millor eina per construir un país just, un país cohesionat i un país lliure davant la repressió d’un Estat que persegueix els ciutadans per les seves idees». Ho ha dit en l’acte d’entrega del 52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que enguany s’ha lliurat al poeta, narrador i dramaturg Enric Casasses.
Des del Palau de la Música, Mauri ha recordat que som «els fills i les filles d’un poble explicat de la mà d’una cultura i d’una llengua mil·lenàries», i ha refermat el compromís d’Òmnium Cultural amb un sector que és «l’ànima que fa bategar els Països Catalans». A més, Mauri també ha assegurat que la cultura, precisament, també és «l’àntídot contra la intolerància, contra aquells qui ens voldrien dividits, anorreats, oblidats», i malgrat que els poders de l’Estat i el Tribunal Suprem vulguin prohibir que els governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears puguin comunicar-se en català, el clam de la societat civil serà «ferm» en la defensa dels drets i les llibertats perquè finalment «en aquesta platea s’hi puguin asseure presidents, consellers, diputats, músics, pallassos o activistes sense ser perseguits, inhabilitats o exiliats; una vida on el president d’Òmnium i el Premi d’Honor puguin veure’s, puguin riure i puguin parlar de cultura des d’aquest escenari. En llibertat».
Per tercer any consecutiu, l’acte ha estat marcat per l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó per exercir drets fonamentals, que no ha pogut fer entrega en persona del guardó al poeta. Les paraules de Jordi Cuixart han obert l’acte del Palau de la Música a través d’un vídeo amb imatges del president d’Òmnium i el guardonat, quan se li va comunicar el premi, en què Cuixart agraïa a Casasses la tasca realitzada en favor de la cultura d’aquest país: «Ha sigut molt valent perquè, més enllà de la poesia que s’escriu, també hi ha la poesia que es recita i que es comparteix amb la paraula viva. I si alguna cosa podem fer de bo és compartir la cultura».
Enric Casasses: «No cal dir res i tots ho sabem: què hi fa Cuixart a la presó?»
Enric Casasses i Figueres (Barcelona, 1951) ha agraït el premi: «Honorat amb l’honor». Casasses també ha volgut recordar el president d’Òmnium, de qui ha dit que «no cal dir res i tots ho sabem: què hi fa Cuixart a la presó? No ho entenc», s’ha demanat. «Si he marcat escola? Ara sóc jo qui aprèn dels joves», ha dit Casasses, i ha afegit: «A la meva edat em sento com un nen que el deixen seure a la taula dels grans».
Narrador, dramaturg, traductor i rapsode, Casasses ha esdevingut referent d’una nova manera de fer poesia, amb un repertori profund i extens que suma versos, narrativa i dramatúrgia, i que beu d’una àmplia gamma de corrents artístics. Des de la poesia trobadoresca fins al surrealisme més psicodèlic, Casasses s’ha fet seu l’accent de l’oralitat i ha aconseguit un estil propi i inclassificable amb reminiscències del moviment dadà, el Barroc, el Renaixement i la cultura més underground, sabent-se reflectit, també, en els grans autors de la literatura catalana com Jacint Verdaguer o Víctor Català.