El Patronat de la Fundació Es Baluard ha anunciat aquest dimarts la resolució del procediment per a la contractació de la plaça de direcció d'Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma i ha nomenat Imma Prieto nova directora del museu.
El procediment s’ha desenvolupat amb la voluntat de «continuar les bones pràctiques als museus i centres d’art, el que ha determinat que sigui un jurat independent d’experts qui ha triat el millor projecte per al museu i la persona més adequada per a ocupar-ne la Direcció».
Per aquesta convocatòria, que va tancar el termini per a presentar candidatures el passat 20 d’abril de 2019, es varen rebre un total de 24 candidatures.
La Comissió de Valoració ha estat formada per Ferran Barenblit, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA, Rosa Ferré, directora Artística de Matadero Madrid, Karin Ohlenschläger, directora de Actividades de Laboral, l’artista Daniel Garcia Andújar, la comissària independent Neus Cortès, la gestora cultural especialitzada en art contemporani Eva Mulet i el comissari independent i exdirector del Irish Museum of Modern Art Enrique Juncosa.
Després de la decisió dels noms proposats com a candidats finalistes, avaluats i aprovats per la Comissió de Valoració, s'ha optat pel nomenament d’Imma Prieto com a directora d'Es Baluard per «la seva proposta d’articulació d’un projecte realista, que cerca l’especifitat de la institució, la seva aptitud de lideratge i de gestió i la seva capacitat de generar xarxes de treball local, nacional i internacional».
La nova directora entra en substitució de Nekane Aramburu (març de 2013 - març de 2019) i s'incorpora de manera immediata al capdavant d'aquest museu, amb un contracte de quatre anys, prorrogable durant dos anys més i amb la possibilitat de prorrogar-se per anys successius finalitzat aquest període de sis anys. La retribució de la directora serà de 60.000 euros bruts anuals.
Imma Prieto és comissària independent, escriptora i professora d'art contemporani i nous mitjans a l'EU-Eram de la Universitat de Girona. Com a comissària ha realitzat projectes d'exposició a nivell estatal i internacional (TempArtSpace-NYC; Palazzo Ca'Tron-Venècia; RAER-Roma, MUCA-ROMA-Mèxic DF; Biennal de l'Istme Centreamericà-Guatemala; MNAC-MuseomNacional Art Catalunya; Fundació Miró, Fabra i Coats; Palau Virreina-Centre de la Imatge; Fundació Vilacasas, Ars Santa Mònica, tots a Barcelona. MEIAC-Badajoz; TEA-Tenerife; ARTIUM-Vitòria; Bòlit-Girona, entre alguns altres).
Col·labora en diferents catàlegs i llibres d'investigació. Escriu amb regularitat al suplement Cultura/s de La Vanguardia i en les plataformes digitals A*Desk i Campo de Relámpagos. Ha estat manager del grup de recerca europeu ELAA (European Live Art Archive 2008-2012), format per la Universitat de Girona, la Universitat d'Oxford i la residència d'artistes Glaugair de Berlin.
D'altra banda, també col·labora amb altres grups de recerca internacional com Émergence de l'art vidéo a Europe (1960-1980), format per la Université Paris 8. La seva pràctica professional es desenvolupa a partir d'un diàleg entre comissariat, investigació i escriptura. L'any 2017 va realitzar el seu primer documental 'Eco de Primera Mort' i el 2018 li varen atorgar el Premi Internacional a la crítica d'Art GAC.