lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
23°

Vicent Partal: «Quan et diuen que sigues imparcial et volen dir que no penses»

Aquest dimecres passat 25 d’abril, el director de VilaWeb, juntament amb el periodista Pere Cardús, visitaren Can Alcover per oferir una conferència sobre l’actual situació política de Catalunya. Aquesta activitat, organitzada pel Grup Blanquerna i el diari VilaWeb, es va donar lloc sobre les 19:30h de l’horabaixa. A continuació, un tast de la conversa entre Partal i Miquel Àngel Cloquell, d’Aguait.

Llibre ‘Nou homenatge a Catalunya’

«Hi ha algunes coses que uneixen la República de Macià; tot Europa havia de triar entre Hitler i Stalin, triar entre acord amb l’Estat o violència. Els catalans del Principat han decidit fer la revolució sense esperar que siga oficial. En el llibre s’explica tot el que ha passat en els últims mesos i intenta posar, de forma coherent, tot el que ha passat».

Els darrers mesos han estat els més intensos de la tajectòria professional de Partal?

«Sí. Els compare amb els de l’any 89. Aquest any el vaig començar als Països Bàltics. Després vaig anar a Pequín, quan la revolta dels estudiants. A Sud-Àfrica. Després va caure el mur de Berlín. En aquests moments treballava per a TVE».

S’han callat informacions per evitar més presos polítics?

«En el llibre no he callat res de tot el que sé. Però algunes coses les podria haver dit en un nivell de detallisme que he evitat per no produir més problemes a gent que està en processos judicials, cosa que és molt greu».

Imparcialitat en els mitjans de comunicació

«Això és una tonteria. Els mitjans no han de ser imparcials. Quan algú et diu que sigues imparcial et volen dir que no penses. El que has de ser és honrat; no amagar informació substancial. La veritat és molt difícil saber on és, la mentida és molt fàcil».

Situació actual de Catalunya

«Tot el que m’arriba és que hi haurà Govern abans del 22 de maig. No podem obviar que la política catalana és molt acrobàtica i que qualsevol cosa és possible. La República està proclamada pel Parlament però no està implementada. Ara hi ha un punt de confusió perquè estan passant massa coses. Estem en un moment molt interessant i sobretot en un moment molt millor que el del novembre. L’Estat espanyol és molt feble. El Principat els ha derrotat a les urnes, al carrer i jurídicament».

Valoració de l’actuació dels CDR

«És un fenomen interessant. Els CDR no són res més que la gent organitzada».

Passes per implementar la República després del 22 de maig

«Primer cal veure si el Govern serà presidit per Carles Puigdemont o per una altra persona. En estos moments s’està reformant la llei de la Presidència per incloure la proclamació telemàtica. Hi ha la possibilitat d’un president provisional mentre se soluciona això. Aquest aspecte crec que no el sap ni el mateix Carles Puigdemont.  Després hi ha d’haver un acord entre les forces polítiques republicanes i es genera una dinàmica de treball conjunt».

Obertura de la lluita, més a Mallorca

«És fundamental. Quan va començar el procés sobiranista al Principat, un dubte que tenia molta gent era si això afavoriria el conjunt del país o ens separaria. És evident que és un estímul molt gran. A Mallorca s’està provocant un moviment molt esperançador. Al País Valencià, amb una mica més de retard, però també ha començat. Això és molt important també en el context de l’Estat. Imaginem una hipotètica situació de l’any que ve: Catalunya en fase republicana, tot indica que al País Valencià en les pròximes eleccions del maig Compromís seria primera força i hauria un govern nacionalista. A les Illes, les dades no són tan clares, sembla que el Pacte de Progrés podria continuar i que, a més, al País Basc hi ha el projecte de nou estatus polític en marxa i amb Navarra prement també. Home, és una configuració interessant».

Projecte de VilaWeb

«No fem massa notícies de lectura ràpida. Som molt conscients que el lector només ens llegirà si li donem alguna cosa de qualitat i diferent. Hi ha tres marques de VilaWeb: l’únic mitjà totalment de Països Catalans, la independència respecte als partits polítics i institucions, respecte als més pròxims. Cada dia publiquem entre 5-8 temes propis, fem el seguiment dels breacking news, entrevistes, reportatges en profunditat, opinions… La força la donen notícies pròpies».

Periodisme lliure

«Fer de periodista és molt fàcil. Has d’explicar el que veus d’una manera honrada i atractiva per al lector. Gràcies als subscriptors no ens poden pressionar econòmicament. Vivim en una època amb moltes dificultats de mercat i hi ha una precarització del treball dels periodistes molt bèstia que fa que no siga tan fàcil canviar de diari o televisió. Així i tot, la llibertat la té cadascú».

Què pot aprendre les Balears de Catalunya de la capacitat de mobilització?

«Tant el País Valencià com les Illes hem donat lliçons al Principat. En el procés hi ha coses evidents: la capacitat de sumar sempre. Espanya no ens defraudarà, ja que farà les coses tan malament que acabarà portant tot això a un cul-de-sac que no tindrà eixida».

És possible una Mallorca independent?

«Menorca als anys 30 ja es va voler unir al Principat. A Mallorca la força és molt gran. A Eivissa la situació és més complicada i Formentera està millor. Crec que el nostre país és d’una gran tradició confederal. Això ho ha de fer la gent. I això en el cas de les Illes pot ser especialment complicat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.