algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.57°
16°

El C.IN.E. programa la primera mostra de les 14 residències de circ i nous llenguatges

143939
cof

La companyia valenciana de dansa vertical NUC és la primera que el Centre d'Investigació Escènica de Sineu (C.IN.E.) acull aquest 2018. Realitzarà una mostra oberta del seu espectacle en creació “AIGUA”, dirigit pel mallorquí Biel Jordà, el proper dijous 15 de febrer a les 20.30 h. Després de la presentació del work in progress hi haurà un col·loqui amb el públic per tal que la companyia pugui incorporar al procés creatiu les apreciacions dels assistents, un mètode que està resultant molt útil tant per a les companyies que passen pel C.IN.E. com per a desenvolupar i formar noves audiències.

Seguiran a aquesta mostra 13 més, corresponents al mateix nombre de residències artístiques de creació i investigació, tant estatals com internacionals, de companyies de circ i/o que experimenten amb nous llenguatges escènics. Les companyies i artistes que consten al calendari d'enguany provenen tant de les Balears com de Catalunya, Grècia, Alemanya, França, Regne Unit, Polònia, Dinamarca, l'Iran i Argentina/Brasil.

El programa de residències 2018 s'ha vist reforçat gràcies al patrocini de l'Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) i el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca a través del Teatre Principal de Palma, ILLENC i l'Ajuntament de Sineu.


Una empenta a les companyies mallorquines

Una vintena de companyies i creadors varen optar a la convocatòria d'enguany, de les quals una desena eren balears. D'aquestes 10, se n'han seleccionat quatre juntament amb el Teatre Principal per formar part d'un programa de residències gratuïtes amb acompanyament artístic i suport. Dues d'elles (Andrea Cruz i Atirofijo) faran la residència d'investigació i creació al C.IN.E., mentre que les altres dues tindran la oportunitat, a més a més, de crear a un dels dos centres internacionals col·laboradors: BIRCA i La Chapelle-Dérezo. Aquestes dues companyies seran, respectivament, la eivissenca Clownidoscopio i la mallorquina Du'K'tO. Les companyies seleccionades comptaran amb l'espai de creació, seguiment artístic, un vincle amb el context sociocomunitari i, si s’escau, un espai d’habitatge.

La resta de companyies mallorquines i estatals que també formaran part del programa de residències d'enguany són Trapo y Mocho (Mallorca) i NUC (València).

D'altra banda, les companyies i creadors internacionals seleccionats dins la convocatòria són: EFECTO R (Catalunya/Alemanya), Tatou (Grècia), Barbara Goguier (França), Grupo Dos Dois (Argentina/Brasil), Agnieszka Jakimiak/Mateusz Atman/Łukasz Jędrzejczak (Polònia) i Overhead Project (Alemanya).

També formaran part del programa de residències 2018 els creadors Eja Due i Tin Soheili de la cia. Teater Baest (Dinamarca/Iran), seleccionats dins el programa ISLAND CONNECT en col·laboració amb el centre danès BIRCA, així com una companyia a determinar en col·laboració amb el centre Volcano Theatre de Swansea, Gal·les (Regne Unit).

Finalment, una altra col·laboració internacional del C.IN.E. i el Teatre Principal per a enguany tendrà lloc al setembre, quan la companyia francesa Dérézo visitarà Sineu i Palma per desenvolupar-hi un projecte artístic de teatre al carrer amb la participació de tres països (França, Itàlia i Espanya) que potencia la mirada de l'espectador cap a l'espai urbà.

Més residències, més internacionalització i més acompanyament artístic

D'aquesta manera, el C.IN.E. enforteix i millora la qualitat del seu programa de residències. El 2016, onze companyies van passar per algun dels dos espais de creació (Sala Gran i Sala Caldera), mentre que l'any passat en varen ser dotze. A més d'augmentar el nombre de residències acollides, gràcies a la col·laboració amb el Teatre Principal, es dota a les companyies balears d'un espai on poder crear i investigar amb nous llenguatges –actualment no poden fer-ho a cap altre espai de les Illes– i, a més a més, se les acompanya artísticament, de manera que es pretèn fomentar la nova creació, la mescla de llenguatges, la creació col·lectiva i el risc artístic.

També es reforça el caràcter internacional del programa de residències: no només amb l'acollida de més residències internacionals (enguany en seran 7 amb artistes de 9 països diferents, mentre que els anys anteriors no passaren de 3), sinó també a través del programa d'internacionalització del C.IN.E., que enguany es veurà traduït en l'intercanvi de residències amb BIRCA (dins el programa ISLAND CONNECT) i Volcano Theatre, a més de la col·laboració amb la cia. Dérézo.

D'aquesta manera es vol donar un suport addicional a les companyies de les Illes, tot donant-hi la oportunitat de crear a un espai europeu. Amb això es pretén potenciar la xarxa internacional i la mobilitat dels creadors balears.

Sobre el C.IN.E.

El C.IN.E. és, a hores d'ara, l'únic espai de creació de les Illes Balears que compta amb una alçada adequada per acollir residències de circ, és per això que hi està especialitzat. Malgrat això, no deixa de banda altres projectes de dansa, dansa-circ, moviment o audiovisuals. De fet, es prioritzen aquelles propostes relacionades amb nous llenguatges escènics i de caràcter multidisciplinar. Actualment forma part de les xarxes internacionals IETM i ISLAND CONNECT i rep el suport de l'ATB, el GOIB, el Consell de Mallorca a través del Teatre Principal, ILLENC i l'Ajuntament de Sineu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.