algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Mor el compositor Xavier Benguerel

136417

El compositor barceloní Xavier Benguerel ha mort amb 86 anys, i la seva cerimònia de comiat tendrà lloc aquest dissabte en el Tanatori de Sancho d'Àvila. Fill de l'escriptor Xavier Benguerel i Llobet, va començar els seus estudis de música a Santiago de Xile (Xile), i a Barcelona va rebre lliçons de Cristòfor Taltabull, encara que gran part de la seva formació va ser autodidacta.

La seva primera producció, en els anys 50, va estar influïda pels impressionistes francesos i per Béla Bartók; i després va seguir les tendències de l'escola de Viena cercant un cert caràcter dramàtic. En aquesta època predominaren les obres vocals i orquestrals com a 'Cantata d'Amic i Amat' (1959) (estrenada a Colònia (Alemanya) el 1960, i que el catapultà internacionalment) i 'Concert per a dues flautes, nocturn dels avisos'.

Després va registrar un canvi de direcció progressiu caracteritzat per l'interès a l'escola polonesa i per la introducció de la seva escriptura de tècniques aleatòries de diversa significació amb obres com 'Dialogui Orchestrale' i 'Joc i Música Riservata', ambdues el 1969. A més de les importants obres 'Arrels Hispàniques' (1978), 'Astral' (1979) i 'Tempo' (1983), la seva òpera 'Spleen' (1981), estrenada a Barcelona en 1984 va ser un esdeveniment, que després es va presentar a Frankfurt amb el mateix èxit.

El 1988 va estrenar la glossa operística 'Llibre Vermell', basada en l'obra montserratina homònima, i en 1990 la seva 'Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu'; el juny del 2011 va estrenar en el Teatre de la Zarzuela de Madrid l'òpera 'Jo, Dalí', i el 2014 va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.