La incorporació del filòleg i dialectòleg Joan Veny al jurat de la beca que porta el seu nom no és l’única novetat que han introduït en aquesta edició els seus promotors, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Enguany, entre els requisits s’incorpora la necessitat de presentar l’aval d’un professor universitari de Filologia Catalana amb l’objectiu que la beca ampliï la seva difusió dins els circuits universitaris.
Pel que fa a la sisena convocatòria de la beca, dotada amb 6.000 euros, premiarà un projecte que estudiï qualsevol aspecte vinculat amb la variació lingüística del català i que sigui realitzat per un investigador o investigadors del món dels centres d’estudis en un termini màxim de dos anys. Entre altres criteris el jurat valorarà l’interès científic i el grau d’interès general i innovador de la proposta, la metodologia de treball, l’historial científic dels sol·licitants i la participació de centres d’estudis.
Quant al jurat, a més del mateix Joan Veny, en formen part 5 membres més, 4 designats lliurement per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat, pel patronat de l’IRMU (d’entre els seus integrants), per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i per la Xarxa Vives d’Universitats i, el darrer, és la directora de l’IRMU amb veu però sense vot.
Totes les sol·licituds s’han de fer arribar obligatòriament a la seu social de l’IRMU, a Móra la Nova, així com per correu electrònic a nuria@irmu.org. El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 20 d’octubre de 2017.
En honor del lingüista Joan Veny
La Beca Joan Veny va néixer l’any 2003 de la mà d’un grup d’estudiosos, el Grup de Treball sobre la Diversitat i l’Estandardització Lingüística, que sota l’empara de l’IRMU -que promou entre altres l’estudi des de tots els àmbits de la realitat de les terres catalanes-, volien atendre d’una manera específica i àmplia l’àrea de la llengua i la literatura catalanes. L’any 2006 el Grup es va desfer i va ser llavors quan l’IRMU va assumir el compromís de continuar amb la que va ser la gran aportació d’aquest Grup: la Beca Joan Veny, que homenatjava un dels lingüístics més prestigiosos dels Països Catalans.
Fins al moment, la Beca ha estat convocada en cinc ocasions: l’any 2004, va ser atorgada a Teresa Izquierdo pel treball “Variació i actituds lingüístiques en l’àmbit urbà de la ciutat de Tortosa”, l’autora no el va elaborar i va renunciar a l’ajut; en la convocatòria de l’any 2007, el guanyador va ser el filòleg Josep M. Boladeras amb el projecte “Les preposicions en el català nord-occidental”. Els resultats del treball han estat publicats per Pagès editors. La tercera convocatòria, l’any 2010, ja va comptar amb el suport econòmic de la Secretaria de Política Lingüística, i en va resultar guanyador la proposta “Usos i models de l’estàndard oral en pallarès” de la filòloga Noèlia Motllo. La quarta convocatòria, l’any 2013, la va guanyar l’estudi "La varietat lingüística geogràfica del Baix Ebre i el procés d’estandardització. Manteniment i pèrdua de formes pròpies" del professor Carles M. Castellà. Finalment, la cinquena, convocada l’any 2015, se la va emportar el projecte "La incidència de l’efecte frontera en l’autonomització de la llengua a la cruïlla catalanoaragonesa", del filòleg Esteve Valls.