nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Cultura impulsa la creació de la Xarxa Mallorca Literària

Des de 1999 la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet fa feina en la gestió de les cases museu d’aquests tres autors a Binissalem, Sant Joan i Santanyí. Una tasca que s’ha anat ampliant amb nombrosos projectes que comparteixen un objectiu comú: la divulgació i dinamització del patrimoni literari de Mallorca a través de línies de feina com el Cançoner 2.0 o Walking on Words (WOW).

Ara l’objectiu que s’ha marcat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca per aquest 2017 és fer una passa més amb la creació d’una xarxa d’equipaments especialitzats en patrimoni literari, la Xarxa Mallorca Literària.

Amb aquesta intenció, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, juntament amb el director insular de Cultura, Rafel M. Creus i la directora gerent de les cases museu, Carme Castells han mantingut aquest migdia una trobada amb els responsables dels centres dedicats a escriptors il·lustres de Mallorca com són Robert Graves (Ca n’Alluny), Joan Alcover (Can Alcover) i Antoni M. Alcover (Institució Mn. Antoni M. Alcover).

«Volem crear un espai de trobada entre aquests centres especialitzats en patrimoni literari i les cases museu del Consell de Mallorca», explica Francesc Miralles, «es tracta d’establir aliances que facin visible la riquesa de Mallorca com a espai literari. Cercam l’enriquiment mutu perquè junts sumam més que no cada un pel seu costat». Miralles així ho ha compartit amb William Graves, president de la Fundació Robert Graves (Deià), amb Jaume Mateu, representant de la Casa Museu Joan Alcover (Palma) i amb Llucia Serra, representant de la Institució Mn. Antoni M. Alcover (Manacor).



De Fundació Casa Museu a Fundació Mallorca Literària

L’impuls d’aquesta Xarxa Mallorca Literària coincideix amb un altre canvi important per a la Fundació Casa Museu del Consell de Mallorca: el canvi de nom, a partir d’ara Fundació Mallorca Literària. Una nova denominació que neix amb l’esperit de posar èmfasi en la dimensió d’aquesta entitat com a referent en la salvaguarda i la divulgació del patrimoni literari de Mallorca, una tasca que ja fa anys que desenvolupa, a més de la gestió de les cases museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet a Binissalem, Sant Joan i Santanyí.

«Atesa l’ampliació dels horitzons de treball de la Fundació més enllà de l’àmbit geogràfic de les tres cases», explica Carme Castells, directora gerent de la Fundació Mallorca Literària, «resulta adient reconèixer i reivindicar amb aquest canvi de denominació la tasca de l’entitat en un context territorial més ampli i la seva implicació en la divulgació de continguts més enllà dels autors i els seus museus».

La Fundació Mallorca Literària és l’encarregada de coordinar aquest nou projecte de Xarxa Mallorca Literària que ha de vincular els centres gestionats pel Consell de Mallorca (Casa Llorenç Villalonga; Casa Pare Ginard i el futur Centre de Poesia Contemporània. Casa Blai Bonet) amb altres equipaments homòlegs depenents d’altres institucions. Un nexe d’unió entre projectes dedicats al patrimoni literari a Mallorca que té com a referent l’associació Espais Escrits. Centre del Patrimoni Literari Català, que aglutina més de 50 projectes museogràfics, centres de dinamització i/o d’estudi dedicats a autors del patrimoni literari català.

La Xarxa Mallorca Literària pretèn impulsar projectes conjunts amb els espais culturals adherits -exposicions itinerants, projectes de divulgació- amb la intenció d’organitzar i mantenir viva una agenda d’activitats especialitzada en patrimoni literari. En una segona fase, la Xarxa es proposa aglutinar la incorporació d’altres membres com són arxius literaris, programes d’estudi i dinamització, així com altres institucions i entitats col·laboradores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.