algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

L'Ajuntament d'Artà edita una selecció dels 'Croquis' del Pare Ginard

El llibre es presentarà dia 25 amb la xerrada 'La vigència de l'obra de Rafel Ginard Bauçà'

Portada del llibre editat per Documenta Balear. | Ajuntament d'Artà

L'Ajuntament d'Artà ha editat una selecció dels 'Croquis artanencs' (Edicions Documenta Balear), una sèrie d'articles que el folklorista i intel·lectual Pare Ginard (Sant Joan, 1899 - Artà, 1976) va publicar a les revistes LlevantBellpuig entre 1927 i 1967, durant la seva estada al municipi. Els articles van del relat, al quadre de costums, la prosa memorialística o fins i tot els articles d'opinió i componen la imatge de l'Artà, i per extensió la Mallorca de l'època.

Amb aquest acte, l'Ajuntament d'Artà pretén commemorar també els 40 anys de la mort del Pare Rafel Ginard i els 20 anys de la publicació del recull complet per l'Editorial Moll l'any 1996.

La publicació d'aquesta selecció, que és un itinerari literari pels llocs que va descriure l'autor al seu dia, s'emmarca dins una sèrie d'iniciatives que el consistori artanenc va posar en marxa fa uns anys per promoure el turisme al municipi a partir d'un dels seus objectius fonamentals i irrenunciables: la preservació del patrimoni natural, històric, lingüístic i cultural. L'edició es basa en la concepció de la literatura de temes locals com a patrimoni cultural que s'ha de donar a conèixer i, per aquest motiu, els Croquis artanencs del Pare Ginard són l'obra adient, perquè permeten comparar, a través dels ulls de l'autor, l'Artà d'aquell temps amb l'Artà d'avui dia, gairebé cent anys després, i a l'hora gaudir d'aquest tresor literari que, per a Artà, té un valor incalculable.

Escola Mallorquina

Tal com exposa Jaume Guiscafrè en la presentació d'aquesta selecció, l'obra del Pare Ginard se situa en el moviment de l'Escola Mallorquina. Concretament, als articles que conformen els Croquis, hi predomina la prosa paisatgística i el descriptivisme es posa al servei de la història i del folklore. A més, aquesta publicació també mostra el Pare Ginard com a continuador del romanticisme i de la Renaixença, sobretot per l'interès per la cultura popular i per la percepció idealitzada del poble.

L'Ajuntament d'Artà, finalment, vol agrair la participació i la col·laboració a totes les persones que han fet possible aquesta edició, en especial a Jaume Guiscafrè, a la família de Pere Sanxo, als Pares Franciscans, a l'Editorial Moll i a l'Institució Francesc de Borja Moll.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.