cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

La Nit de la Cultura més reivindicativa

Guillem Barceló de l'Assemblea de Docents durant la recollida del guardó. | Pere Bota

La XXVII Nit de la Cultura serà recordada pels llaços quadribarrats i verds que lluïren tots els premiats dels guardons 31 de Desembre, així com la majoria d'assistents a la gala que se celebrà anit al Teatre Principal de Palma. Fins i tot el conductor de l'acte, el Màgic Cloquell s'afegí a la marea verda amb la seva corbata verda.

El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, ho deixà clar només començar: “ha estat molt dolorós per al cos i l’ànima del nostre país fet d’illes” i afegí que “si l’any passat s’expulsà el català de l’administració pública i de bona part de la programació de la televisió d’aquí, enguany se l’ha arraconat a l’ensenyament públic i, en el paroxisme de l’odi a la llengua i a la cultura catalanes que des de fa trenta mesos impera en el Consolat de Mar, s’ha prohibit exhibir un dels nostres símbols majors, com és la quadribarrada. I per si no en teníem prou, d’estultícies, s’ha decretat la inexistència dels Països Catalans”.

Envoltat d'una cinquantena de camisetes verdes que presidiren la cerimònia, el president de l'entitat assegurà que la direcció que se’ns imposa des del Govern mena a la submissió i a l’esclavatge. En canvi els camins que traça i vol obrir l’OCB estan fets d’entesa, d’inclusió, de coneixement, de cultura, de formació, de rigor i d’excel·lència.

No només el color verd fou present a la sala, sinó que també ho va ser l'esperit del 29 de setembre. Pel president de l'entitat “l’esperit del 29 de setembre és el que l’Obra Cultural vol convocar anit. L’esperit dels irreductibles, dels que mai de mai no donen el braç a tòrcer en la defensa aferrissada d’allò que ens identifica com a poble enmig de la Mediterrània; dels que han abandonat el silenci i han foragitat la por. No hem de tenir por ni hem de témer res ni ningú perquè la nostra causa no pot ser més noble ni més honorable”.

Rotger, Martínez i Sureda aguantaren el posat entre quadribarrades i marea verda
El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger; el regidor d'Economia i Hisenda, Julio Martínez i la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, aguantaren el posat entre quadribarrades i camisetes verdes. Rotger i Sureda evitaren aplaudir en tot moment els comentaris crítics que molts dels guardonats aprofitaren per llançar durant el torn d'agraïments. Martínez, en canvi, es mostrà més relaxat i totalment implicat amb la celebració. Durant l'ovació més forta que acompanyà l'Assemblea de Docents durant la recollida del guardó, tot el públic es posà dret, a excepció dels tres populars.

Homenatge a Rosselló-Pòrcel
Un cop entregats els guardons la gala continuà amb l’espectacle “De vida ardent” basat en la vida i els versos de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, un homenatge en el centenari del naixement del poeta. Maria del Mar Bonet cantà els poemes del poeta i Biel Mesquida en recità d’altres. Sota la direcció d'Antoni Parera Fons, cantant i escriptor estigueren acompanyats dels músics Dani Espasa (piano i acordió); Miquel Àngel Cordero (contrabaix) i Antonio Sánchez (percussions).

L'acte finalitzà amb l'aparició de dos llaços quadribarrats gegants a dalt l'escenari i tot el públic dret entonant La Balanguera i crits finals “d'independència”.

La gala va ser enregistrada per Televisió de Catalunya que l'emetrà en diferit.

Els premiats

- La Viquipèdia va rebre el Premi Francesc de Borja Moll, per destacar en la normalització de la llengua i la cultura a l'arxipèlag.

- L'activista cultural Tomeu Martí va rebre el Premi Josep Maria Llompart, que distingeix la trajectòria personal en favor de la identitat cultural.

- L'Escola de Música Ireneu Segarra de Palma va obtenir el Premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure.

- El dramaturg i animador cultural Jaume Miró Adrover va ser distingit amb el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que reconeix els col·lectius i persones que destaquen per l'animació i la investigació.

- El centre de cultura tradicional Sarau Alcudienc va rebre el Premi Bartomeu Oliver, que distingeix una activitat cívica que ajuda a entendre l'àmbit territorial i social.

- Gabriel Bibiloni, professor de la UIB, va ser guardonat amb el Premi Miquel dels Sants Oliver, que distingeix un treball o estudi editat durant l'any de la convocatòria. L'estudi, titulat “Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat”, recull una llista alfabètica de tots els carrers de Palma i incorpora l'historial toponímic de cada un, així com els elements arquitectònics destacables.

- El filòleg David Pagès i Cassús va rebre el Premi Aina Moll i Marquès, que distingeix la projecció de la llengua i la cultura des de l'àmbit del voluntariat. El jurat ha valorat la seva tasca en la difusió de la cultura amb llibres com “500 raons per parlar català”.

- L'Assembla de Docents va rebre el Premi Gabriel Alomar, que concedeix directament la Junta directiva de l'OCB.

Els guardonats van rebre una reproducció de l'escultura “Paraula”, i un dibuix amb les sigles 'Premis 31-D' realitzat per l'artista de Margalidà Guillem Crespí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ,, fa mes de 10 anys

No sé perqué, si tots sou inteligents i teniu carrera, perdeu el temps llegint els dois d´aquesta pobra gent curta de gambals. Com ja han dit per aqui, son una minoria i si en coneixeu a cualcún sabreu que al marge de la seva ideologia errada, com a persones la majoria d´aquesta minoria, també ténen molt per desitjar. Ignorau-los, o sense llegir les seves parides puntuau-los en vermell per ficar-se a molestar a un lloc que no és per a ells.

Valoració:4menosmas
Per Alberto Jiménez, fa mes de 10 anys

A Mallorca quanta gent no dic ja usa, sinó entén expressions com "panca"? mitja dotzena? Au gonellots, no enganau a ningu, sou quatre moixos

Valoració:4menosmas
Per ciutadà, fa mes de 10 anys

Continuarem lluitant fins que es darrer panca torni a Catalunya.

Valoració:-42menosmas
Per Clar, fa mes de 10 anys

Toni: Perque els docents son víctimes del gonellisme i de la extrema dreta, però ells no han reculat ni un milímetre. Un bon mèrit.

Valoració:21menosmas
Per Pancateto, fa mes de 10 anys

El pancatalismo es a la cultura como el fascismo a la libertad!! Por favor un poco de seriedad.

Valoració:-1menosmas
Per Panca, fa mes de 10 anys

Cultura??. Je je... Tanto pancatalanista culturista que tenemos y nuestra Isla a la cola mundial de la ignorancia. El fascismo y cultura están reñidos.

Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys

En ???, en Coret, en Toni, en mallorquí , n'angelcaido de España..., que sempre afegiu seudònims per així semblar un parell més que quatre rates, pensau anar a cobrar dels vostres caps pensants. Que sí en saben de cultura i de respecte als més necessitats.
No m'estranya que somieu amb l'assemblea de docents.
L'assemblea vos ha fet mostrar el llautó i quan s'acabi aquest temps tant fosc, tots aquests insults, calumnies, desbarats, curtor... i l'amistat dels renegats i traidors seran els vostre bagatge.

Valoració:24menosmas
Per ., fa mes de 10 anys

I jo me demano per quin motiu "els de sempre" no saben expressar amb fets els motius pels quals no son partidaris de , en aquest càs la Obra Cultiural Balear, i només ´expressen amb sensacións corporals, vinculades amb el budellam i la digestió.

Valoració:10menosmas
Per ???, fa mes de 10 anys

Y QUÉ TIENE QUE VER UNA ENTIDAD RADICAL, PANCATALANISTA Y DE DUDOSA HONORABILIDAD COMO LA OCC CON LA CULTURA???

Valoració:1menosmas
Per toni, fa mes de 10 anys

Pens que enguany era massa prest per donar un premi a l'Assemblea de Docents. Els premis han de reconèixer una trajectòria, i de moment l'Assemblea no ha aconseguit cap dels objectius de la vaga. Ens varen vendre que amb la vaga indefinida aconseguiríem fer tornar enrere moltes de les mesures del Govern Balear en matèria educativa. Per això, molta gent aportà doblers a la caixa de resistència; doblers que eren per a una vaga indefinida. És una simple opinió d'un soci de l'OCB.

Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente