algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

«Els pobles que no honoren els seus poetes estan condemnats a ser bàrbars»

2283
Alguns dels assistents destacaren la minsa contribució de l'administració balear per a ofrenar el record dels dos escriptors. | Espai Mallorca

L'Espai Mallorca i Illencs pel Català presentaren el passat dimecres a la nit una campanya a la plataforma de micromecenatge Totsuma per a la realització d'un gran acte popular en memòria i homenatge a Bartomeu Rosselló-Porcel (Palma, 1913-El Brull, 1938) i Marià Villangómez (Ciutat d'Eivissa, 1913-2002). Aquesta cita seria el dia 1 de febrer, coincidint amb el Tradicionàrius de Gràcia, i a banda del caràcter lletrat tindrà un evident vessant reivindicatiu.

L'acte comptarà amb la conducció de l'escriptor, cantant i agitador cultural Martí Sales, i l'escriptora i periodista Llucia Ramis. A més, hi haurà la participació d'un gran nombre de personalitats del món cultural d’arreu dels Països Catalans. Hi han confirmat presència, entre altres, Biel Majoral, Isidor Marí, Biel Mesquida, Pau Alabajos, Meritxell Gené, Ebri Knight, Taverners, Projecte Mut, Quin Delibat, Sebastià Alzamora, Sebastià Bennàssar, Carles Rebassa, Xavier Abraham, ...

A la presentació del projecte, que tingué lloc al reeixit Espai Mallorca de Barcelona, hi assistiren Antoni Trobat i Neus Ferrer, d'Illencs pel Català, Jaume Reus de l'Espai Mallorca, Isidor Marí, lingüista eivissenc i president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i ex-membre del grup UC, i Sebastià Alzamora, escriptor i autor de la novel·la 'Dos amics de 20 anys', dedicada a la intensa relació entre Espriu -qui també està de celebració enguany, en rememorar-se el centenari del seu naixement- i Rosselló-Pòrcel.

Poc suport institucional
En aquest context, es vol remarcar la importància de realitzar un projecte conjunt que parteix d'una iniciativa popular, tenint en compte el "poc interès" que han demostrat les institucions illenques en la difusió i commemoració del centenari dels dos poetes.

En aquest sentit, Sebastià Alzamora acusà les institucions i el Govern balear de no prestar l'atenció necessària al centenari de naixement dels dos poetes. Per ell, actes com aquest són "enormement necessaris i valuosos". "Els pobles que no honoren els seus poetes estan condemnats a ser bàrbars", ha sentenciat l'escriptor citant a T.S Elliot. "I nosaltres no ho som", ha afegit.

Per la seva banda, els representants d'Illencs pel Català -el col·lectiu en defensa de la llengua catalana a les Illes amb seu a Barcelona-, expliquen que l'homenatge als dos poetes balears respon a una voluntat molt més social i integradora que no pas "institucional". Així la música i la poesia tindran un gran pes en la configuració de l’acte, que seguirà l'esquema de tres eixos fonamentals, a través dels quals s'explorarà la producció dels escriptors. Aquests són educació, llengua i territori.

"La idea és fer ressò del vessant pedagògic d’ambdós autors, els quals empraven el català com a llengua de comunicació, creació i reivindicació; així com no deixaven de banda la seva realitat illenca ni el concepte de país. A més, es pretén involucrar diferents moviments socials que tenen aquests eixos com a element principal de lluita", expliquen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cristo bendito, fa mes de 10 anys

Llucia Ramis, l'esquirola sense escrúpols que va ser jurat dels Premis Ciutat de Palma del pitjor PP.
Alzamora, tots els recordam com a assessor cultural del Govern corrupte de Jaume Matas a canvi d'un bon sou.
Biel Mesquida, un exhibicionista, com la majoria dels qui hi participaran. En realitat, no els importa l'homenatge (què saben de Rosselló-Pòrcel o de Villangómez, llevat d'Isidor Marí?), el que els importa és xupar càmera.
Patètic.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente