algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Els escriptors es tornen a mobilitzar contra els Ciutat de Palma bilingües

Can Alcover acollirà de nou una vetlada en què la literatura catalana en serà la protagonista. És un nou acte de protesta contra les polítiques actuals de Cort, del Consell i del Govern

22496
Els organitzadors es demanen per què l’Ajuntament no ha fet una reflexió sobre els premis. | JOAN TORRES

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l'Obra Cultural Balear (OCB) i el PEN Català han tornat a convocar una nova vetlada literària reivindicativa per al dia de Sant Sebastià. Tal com feren l'any passat, amb aquest Sant Sebastià literari volen mostrar el rebuig a la política de Cort en els premis Ciutat de Palma, que l'actual equip popular ha convertit en bilingües.

El vicepresident de l'AELC, Miquel Bezares, recorda que aquesta nova mobilització és més necessària que mai, perquè en aquest darrer any "les agressions cap a la cultura i la llengua catalanes s'han incrementat, no només per part de l'Ajuntament, sinó per part de totes les institucions", assegura. Pel vicepresident dels escriptors, les polítiques de Cort, del Govern i del Consell contra el català han estat "constants, diverses i d'una inèdita intensitat", un fet que també apunta el president de l'Obra, Jaume Mateu, en recordar la Llei de funció pública, la nova política d'IB3 o les pressions als centres educatius. "Evidentment, la bilingüització absurda dels Ciutat de Palma centra l'acte, però el nostre missatge va molt més enllà", apunta mentre emfatitza que la política de la llengua i la cultura "ha empitjorat, i molt".

Així doncs, Can Alcover tornarà a convertir-se dia 20 en la seu de la literatura i dels escriptors en llengua catalana. L'any passat més de 300 escriptors s'afegiren al manifest de protesta, entre els quals hi havia els guanyadors dels premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia de l'edició 2011.

Tanmateix, la mobilització d'aquest Sant Sebastià literari també pren un caire de reflexió per al regidor de Cultura de Cort, Fernando Gilet. "L'Ajuntament no ha fet cap reflexió ni ha fet cap passa per plantejar un diàleg", apuntava Bezares, mentre es demana com és que "Cort no es demana per què l'any passat no hi havia escriptors al teatre Principal i més de cinquanta eren a Can Alcover?".

Bezares lamenta que en dotze mesos no hagin fet cap plantejament en el sector, fet que demostra "el seu menyspreu més absolut cap a la literatura del país". En uns termes semblants també es postula la responsable del PEN Català a Balears, Antònia Vicens, qui recorda que l'acte literari de Sant Sebastià no és només per als escriptors, sinó per a tota la ciutadania "que estima l'ànima de la seva terra".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja que hi haurà festa, fa mes de 11 anys

Ja han fet net les pintades de la façana, les que els fatxes vàren fer?

Valoració:-9menosmas
Per We are not spanish. Visca Mallorca!, fa mes de 11 anys

http://www.youtube.com/watch?v=fZijN8EijuI

Denunciant la guerra silenciosa que espanya està duent a terme contra Catalunya i la resta dels Països no Castellans que ocupa l'estat depredador i pan-castellanista.
Denouncing the silent war that Spain is waging against Catalonia

INTERNACIONALITZAM Sa nostra lluita!

Valoració:12menosmas
Per Dent, fa mes de 11 anys

Xisco, si els jurats tenen un coneixement del català com el teu estam arreglats.
D'altra banda, com ho sabem, que els jurats estan preparats? Qui els ha triats i per què hi han de confiar els concursants?

Valoració:11menosmas
Per “Traduttore, traditore”, fa mes de 11 anys

Per bé que sàpigues una llengua externa, mai no podràs captar prou bé els detalls, els girs, la lectura entre línies ni tot l'univers particularíssim de la teva llengua materna.
Podràs llegir llibres, però no seràs apte per fer de jurat. No copsaràs el més íntim del que tracta de dir l'escriptor.

Valoració:0menosmas
Per xisco, fa mes de 11 anys

Els seus merits son l'entendiment i la llibertat de valorar el que s'exposa i no pasa res al igual que tu pots expresar els teus comentaris, anims, i que sigui una festa pera a tots, visca la litueratura en tot el seu concepte.

Valoració:-12menosmas
Per Josep miquel, fa mes de 11 anys

Jordi no cal tenir molts de merits, quants de jetas donaven cursets de català i no eren mestres, just tenien el C o D.
Recollim lo sembrat i ja esta.

Valoració:7menosmas
Per Jordi, fa mes de 11 anys

Recordem els noms dels membres dels jurats dels premis en català:
Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la:
Miguel Dalmau, Sebastià Jovani i Javier Cánaves.
Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia:
Josep Lluís Garcia Herrera, Elisenda Farré Secall i Josep Lluís Aguiló Veny.
A mi ja em cauria la cara de vergonya ser-hi jurat, però què hi fan aquí els escriptors espanyols? Quins mèrits els acrediten per jutjar obres en català?

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente