algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Els ajuntaments queden fora del Circuit de Música Tradicional

El Consell de Mallorca canvia el plec de condicions per a les activitats de promoció de música i grups populars, en redueix el pressupost i el limita a associacions

28326

Bona part de les ballades populars a les places i carrers de l’Illa se sufragaven a través d’aquestes ajudes.

J. PEREZ

El Consell de Mallorca ja té enllestit el plec de condicions per a la convocatòria del Circuit de Música Tradicional del 2012. Després que l'any passat cancel·làs l'oferta d'aquest tipus de música i les agrupacions afectades presentassin un recurs d'alçada que encara s'ha de resoldre, la vicepresidència del Consell ha decidit modificar les condicions per a la promoció de la cultura i la música popular, a més de reduir la quantitat oferida.

La principal novetat serà que els ajuntaments, màxims sol·licitants del circuit, en quedaran exclosos. Així les coses, a partir d'ara, la convocatòria quedarà limitada a les associacions i fundacions, que sí que ho podran sol·licitar com era habitual. Això suposarà també que la partida pressupostària del Consell es reduirà de manera considerable i ja no disposarà dels 30.000 euros que fins ara tenia assignats.

Les activitats que promou el circuit -amb deu anys de trajectòria- són fonamentalment les de ballades als carrers i places de Mallorca, cercaviles de xeremiers, a més de concerts d'havaneres i música tradicional. Amb aquest nou plec de condicions, l'activitat quedarà molt reduïda, perquè els ajuntaments fins ara podien demanar una ajuda al Consell per a la contractació de grups de ball de bot i aquesta sufragava fins al 60% del cost de l'actuació.

El motiu pel qual n'han quedat exclosos els ajuntaments és, segons el secretari general tècnic de la Conselleria de Vicepresidència, Miquel Barceló, que d'ençà de l'aprovació del pressupost del 2012 tots els ajuts a les institucions municipals aniran en "la línia que marqui el Pla d'Obres i Serveis" i tan sols es podran "imputar a través d'aquesta via". Això implica que es retiren totes les subvencions específiques als ajuntaments referides a Cultura i a Normalització Lingüística, inclosa la del Circuit que, val a dir-ho, no era una subvenció nominativa, sinó una convocatòria pública.

Per part seva, la Federació de Música i Balls de Mallorca ha convocat demà una reunió de la junta directiva per decidir si continuen amb les protestes inicades el desembre passat per les vint-i-set associacions i agrupacions de música d'arrel que presentaren un recurs d'alçada davant la decisió del consell de cancel·lar la convocatòria, una vegada que ja s'havien realitzat les activitats. De moment, han recollit més de 1.500 signatures entre balladors i persones properes a aquests ambients.

De totes maneres, des de la Federació asseguren que, transcorreguts quatre mesos sense fer encara la convocatòria oficial del Circuit, les ballades i els concerts es mantenen ben presents a les places i carrers dels pobles de Mallorca gràcies "a la bona voluntat de les agrupacions", que "conserven viu aquest esperit", subratllà Joana Domenge, responsable de la Federació. Això implica que han hagut de reduir catxets "a causa de la psicosi de la crisi".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.