algo de nubes
  • Màx: 19.34°
  • Mín: 12.82°
19°

Les Païsses recuperen la fisonomia dels anys cinquanta

El projecte preveu restaurar i consolidar la part del jaciment que fou excavada per Giovanni Lilliu a Artà

28450
L’activitat de l’equip d’arqueòlegs i conservadors se centra en quatre espais domèstics i també en destacaran els elements interiors. | A.BASSA

A final dels anys cinquanta, Giovanni Lilliu liderà les excavacions al poblat talaiòtic de les Païsses d'Artà. Eren les primeres tasques arqueològiques que es realitzaven a l'indret i foren cabdals per a la consecució del que avui coneixem del jaciment. Ara bé, amb el pas dels anys, les estructures destapades fruit d'aquells treballs han quedat malmeses amb el pas del temps. Recuperar el conjunt tal com el deixà Lilliu, finat el 19 de febrer passat, és l'objectiu d'un equip d'arquitectes i restauradors liderats per Jordi Hernández.

L'objectiu, explicava ahir la conservadora Margalida Munar, és retornar-lo a la fisonomia de fa seixanta anys. Per aconseguir-ho, es basaran en els arxius fotogràfics de Giovani Lilliu i Pere Sancho "per identificar totes les pedres i, una per una, col·locar-les al seu emplaçament original". L'altra part important del projecte serà "consolidar la darrera filada de les crestes dels murs amb morter de calç", apuntava la conservadora, que hi treballa juntament amb Bernat Burgaya. Amb això, s'aconseguirà consolidar les estructures per tal d'evitar futures degradacions.

Les taques, va apuntar l'arqueòleg Jordi Hernández, se centren en quatre habitacles -espais domèstics- per tal de consolidar-los, ja que alguns es troben en molt mal estat. "Malgrat que hi va haver intervencions posteriors, feia molts d'anys que no es treballava en aquesta zona", afegeix. L'arqueòleg recalca també que aquest no és un projecte d'excavació, sinó de restauració, i permetrà que els visitants "entenguin millor la funcionalitat dels espais". Per això, es destaparan "elements interiors com l'enllosat, baquetes i llars de foc que amb el pas del temps s'havien cobert de sediments i no es veien", explica Hernández. Tot i això, durant el mes que fa que l'equip treballa a l'indret, ja ha descobert "una porta talaiòtica del primer període que havia estat tapiada posteriorment i que amb la brutor de la pedra no es reconeixia".

El projecte de restauració i consolidació s'allarga quatre setmanes més i és executat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a proposta de l'Ajuntament d'Artà. El finançament prové de l'1% del pressupost destinat a la utilització per al reg de les aigües regenerades d'Artà, amb l'objectiu de finançar treballs de conservació i enriquiment de patrimoni històric de l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jaume, fa mes de 12 anys

Molt be per la noticia,però simplement dir a dbalears que sehon la llei de topònims dd les illes balears sha de respectar el toponim ses païsses per les païsses, només era aquesta apreciació . gràcies

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente