El retaule major gòtic de la Seu de Mallorca torna a lluir com escau a una peça única. La restauració ha estat promoguda i finançada pel Capítol catedralici i s'emmarca dins el programa "Recuperar Gaudí a la Seu de Mallorca". La intervenció es dugué a terme entre els mesos de febrer i agost. El taller de restauració del Bisbat de Mallorca coordinà i executà el pla de restauració i conservació del retaule, amb la col·laboració del grup d'investigació Conservació del patrimoni artístic i religiós de la Universitat de les Illes Balears, amb Mercè Gambús i Antònia Reig al capdavant. La historiadora de l'art Cati Mas hi exercí les tasques de coordinació i documentació.
El retaule és una obra excepcional en molts sentits.
La seva datació definitiva és de 1420 i és pràcticament l'únic que es conserva a Europa d'aquestes característiques. Esà format per dues façanes superposades, que en l'origen formaven una caixa tancada per cinc mitges cúpules. En el moment en què deixà de tenir una funció cultual (segle XVIII) fou desmuntat i patí una abandonament que en deteriorà l'estat. Gaudí recuperà els elements que el formen durant la reforma de 1904 i els dotà d'un nou aspecte i funció sobre el portal del Mirador.
El criteri adoptat per a la restauració ha estat el d'intervenció mínima, fent allò indispensable per conservar l'obra, però sense eliminar les vicisituds de la seva història. Es manté la presentació derivada de la reforma de Gaudí i es respecten totes les empremtes de la història de la peça. La fase més complicada de la restauració va ser la de neteja, ja que hi havia acumulacions de cera d'antigues il·luminacions, a més de capes de sals i fums. Tot el procés ha estat documentat de manera audiovisual i fotogràfica.