cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
20°

Sebastià Bennasar publica una guia dels crims catalans

501 crims que has de conèixer abans de morir recorre el delicte des de l'any 415 als nostres dies

123952

L'escriptor i periodista mallorquí Sebastià Bennasar, al barri de Gràcia de la capital catalana.

Carles Domènec

El periodista i escriptor Sebastià Bennasar (Palma, 1976), col·laborador de dBalears, acaba de publicar 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres), una guia dels principals delictes comesos des de l'any 415 fins a l'actualitat als territoris de parla catalana. Els crims com a part de la nostra cultura és la idea que vertebra el treball, escrit de manera esquemàtica, amb 501 referències i un paràgraf dedicat a cada fet. "Donar una estructura unitària a cada crim ha estat el més difícil, perquè d'alguns en teníem poca informació i d'altres n'hi havia massa", declarà Bennasar aquesta setmana a Barcelona. L'autor afirmà que "som un país bastant normal en aquest sentit" i hi afegí que "la mort i l'assassinat també formen part de la nostra història".

L'obra inclou crims de tots els territoris de parla catalana: de l'Alguer a la Franja, d'Andorra al País Valencià, del Principat a les Balears. "Fins i tot n'hi ha un a Montpeller per la relació històrica de la ciutat amb Jaume I", indicà Bennasar, que destacà "els crims rurals del segle XIX, el bandolerisme del XVI i XVII, el pistolerisme i els enfrontaments entre obrers i patronals als carrers de la Barcelona de final del XIX i principi del XX, els enverinaments de la postguerra, els delictes de la dreta i l'esquerra extremes, el terrorisme, els atracaments de la crisi dels anys 80 i el crim urbà de la dècada dels 90".

Tot i que hi predominen els assassinats, la guia recull segrestos, robatoris, estafes, casos de violència domèstica, bullying, corrupció i exemples de terrorisme. Quant als crims no illencs, Bennasar confessà que sent "fascinació pel Rambo de la Cerdanya, un atracador rural que assaltava entitats bancàries i que protagonitzà una fuga espectacular pels Pirineus, perseguit per 100 agents i un helicòpter, i que aconseguí arribar a Itàlia, on s'escapà al cap de deu minuts d'haver estat detingut, i visqué lliure dos anys en refugis de muntanya". L'escriptor comentà "el cas del metge alemany que l'any 1996 segrestà la seva dona a la Coma, matà els dos fills i s'intentà suïcidar, que demostra un cert turisme d'assassinat", i recordà el cas d'"Ivonne O'Brien, una britànica que vivia a Alcúdia i que morí en una orgia brutal: li arrabassaren la mandíbula i trobaren missatges escrits amb sang a les parets".

El periodista mallorquí inclou a la guia el furt d'Antònia Ordinas, que "és un símbol de la corrupció cutre, amb l'enterrament de doblers en un pot de Cola Cao". Un altre crim significatiu fou l'assassinat a Eivissa del líder de la secta Edelweiss l'1 de setembre de 1998. "És especial, perquè fou el meu debut a la secció de crònica negra, en una substitució al diari per vacances, i el primer dia ja em vaig trobar amb aquell cas important". La novetat literària ha estat una comanda de l'editorial Ara Llibres a partir d'una idea de l'escriptor Jordi Mata. "Ell ja havia començat a treballar-hi, però ens cedí l'encàrrec i bona part de la documentació del projecte, en el qual també ha fet feina la filòloga Anna Cortils", declarà Bennasar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.