cielo claro
  • Màx: 19.9°
  • Mín: 9.02°
19°

Constel·lacions al Tren de l'Art

L'estació de Sóller inaugura avui l'exposició Joan Miró. Constel·lacions, una col·lecció d'obra gràfica sobre els gouaches que feren part del llibre Constellations

53298
Imatge d'un dels guaches que fan part del llibre.

La sala d'exposicions del ferrocarril de Sóller inaugura avui capvespre l'exposició Joan Miró. Constel·lacions, una mostra organitzada per la Fundació Tren de l'Art en la qual es traspua els moments de preocupació que l'artista català va viure a l'inici de la Segona Guerra Mundial. La mostra es fa a partir d'una col·lecció d'obra gràfica sobre els gouaches que formen part del llibre Constellations, gestat conjuntament entre André Breton i Joan Miró els anys 1940 i 1941. S'hi reuneixen més d'una vintena d'obres, que el mestre català realitzà en començar el conflicte bèl·lic, acompanyats dels poemes de Breton. "El llibre representa un dels moments en què Miró veu que el món s'ensorra sota el feixisme", apunta Emili Fernández Miró al catàleg de la mostra. Precisament el nét de Miró és el comissari d'aquesta exposició, en la qual queden plasmats aquells moments en què Miró fins i tot "es preguntava si el deixarien tornar a pintar", afegeix.

La simbologia dels estels, els cometes, les llunes i les escales que Joan Miró plasmà en aquestes obres, de gran reconeixement, també seran esbossades a la mostra. A més, s'inclou una representació didàctica sobre els elements iconògrafics que apareixen a les Constel·lacions i que acostaran, encara més, el particular univers mironià al públic.

Miró començà a gestar aquestes peces el 1940 a Varengeville-sur-Mer, les continuà a Palma i les acabà a Montroig, l'any 1941. Foren anys intensos, en què l'artista català es veié marcat tant per la dictadura del general Franco, a l'Estat espanyol, com pel nazisme. Ara bé, el llibre Constellations, facsímil dels gouaches de Miró, no fou editat fins el 1959 per Pierre Matisse, fill de Henri Matisse. Segons apunta Emili Fernández al pròleg del catàleg, quan els exemplars dels volum sortiren a la venda, el mateix Matisse va comentar a Miró que "es varen vendre com panets calents".
Aquella explosió simbòlica i tan acolorida es recorda ara a Sóller.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.