algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

El director d'orquestra Riccardo Muti guanya el premi Príncep d'Astúries de les Arts

És el primer dels vuit premis internacionals que convoca cada any la fundació i que es lliuren a la tardor

52316
Riccardo Muti, en una imatge retrospectiva, a Viena. | HERBERT P. OCZERET

El director d'orquestra italià Riccardo Muti, considerat un dels principals mestres de música clàssica del món, ha estat distingit amb el Premi Príncep Astúries de les Arts 2011, segons ha anunciat el jurat del guardó, que ha destacat la seva vocació investigadora i la seva formació humanística. El jurat, reunit com cada any a Oviedo, ha concedit el guardó a Muti, que ha estat al capdavant de la Filharmònica de Berlín i de Viena i ha estat director musical de La Scala de Milà durant gairebé 20 anys, "per la seva trajectòria de dimensió universal vinculada amb els millors teatres del món".

"Muti fa honor a la tradició clàssica del director capaç d'extreure l'esperit de cada obra a través de les millors qualitats de les orquestres. Aconsegueix amb això transmetre al públic el missatge intemporal de la música", ha dit el jurat a la seva acta. El director napolità, de 69 anys, del qual es va destacar la seva "passió i virtuosisme a l'hora de dirigir", es converteix així en el primer dels vuit premis internacionals que convoca cada any la Fundació Príncep d'Astúries, i que es lliura a la tardor boreal en una solemne cerimònia presidida pels Prínceps d'Astúries.

Muti va començar estudiant piano i posteriorment va cursar estudis de composició i direcció d'orquestra al Conservatori Giuseppe Verdi de Milà i, amb amb prou feines 26 anys, la seva carrera va assolir una notable projecció internacional després de guanyar el premi Guido Cantelli. El mestre, que ha dirigit produccions operístiques en importants escenaris internacionals, va ser director musical de La Scala de Milà de 1986 al 2005, i també ha estat al capdavant de la London Philarmonia, la Festival de Salzburg i la Filharmònica de Berlín i Viena. Muti, que és director musical de l'Orquestra Simfònica de Chicago des de l'any passat, és doctor honoris causa per 11 universitats, membre de diverses acadèmies, Cavaller de la Gran Creu d'Itàlia i de l'Imperi Britànic, a més de Comanador de l'Ordre de Malta i d'estar condecorat amb la Legió d'Honor de França i l'Ordre de l'Amistat de Rússia.

La seva candidatura als Príncep d'Astúries es va imposar a unes altres 34. En les pròximes setmanes es donaran a conèixer els premis corresponents a Ciències Socials; Comunicació i Humanitats; Investigació Científica i Tècnica; Lletres i Cooperació Internacional. Els d'Esports i Concòrdia es difondran el setembre pròxim. Cada un d'aquests premis, concedits per primera vegada el 1981, està dotat amb 50.000 euros, l'escultura creada i donada expressament per Joan Miró per a aquests guardons, un diploma i una insígnia acreditatius.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.