cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Sa Pobla encén Gràcia

La festa de Sant Antoni es trasllada aquest cap de setmana a la barriada de Barcelona amb ball, música i els foguerons

55516
Els foguerons, la torrada i la mùsica popular són els ingredients fonomentals de la festa. | C. DOMENEC

La festa poblera de Sant Antoni tornarà a prendre aquest cap de setmana els carrers i les places de Gràcia. Fa quasi dues dècades que la barriada barcelonina viu una part de l'essència dels foguerons de la mà d'Antoni Torrens, avui president de l'associació Albopàs.

Les gloses, el ball de bot, la gastronomia i l'art seran els ingredients culturals d'aquesta cita, que cada any congrega milers de persones. La bauxa començarà avui, dia 27, amb la inauguració de l'exposició Artistes de les Illes interpreten Chopin, un muntatge amb 56 obres de diversos creadors a partir de la partitura Concert en mi menor per a piano i orquestra, opus 11 del compositor polonès. La mostra s'exhibirà al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), un dels indrets neuràlgics de la festa poblera.

Avui mateix també hi haurà una degustació de productes de les Illes i una glosada improvisada a càrrec de Caterina Canyelles, les VOPB (Viles Ocupades del Pla de Barcelona) i la glosa musicada dels germans Pere i Manel Martorell amb el col·laborador de dBalears Mateu Xurí. La música centrarà igualment part del programa d'actes de divendres, amb l'actuació dels Xeremiers de Sóller i el concert del grup de música popular Caliu, que hi presentarà el disc nou, Punt i seguit. Abans, però, els estudis sobre la cultura popular seran els protagonistes. El musicòleg Francesc Vicenç hi presentarà el llibre Diguem visca Sant Antoni!, una aproximació musical a la festa, mentre que Manel Martorell donarà a conèixer Toni Roig, un trobador del segle XXI, un complet estudi editat per l'Ajuntament de Palma sobre la figura i l'obra del músic i compositor.

Ara bé, el punt àlgid de l'esdeveniment es concentrarà dissabte quan, després de la cercavila de dimonis, bèsties, caparrots i xeremies, s'encendran els nou foguerons repartits per la barriada gracienca i que donaran el sus a la torrada de botifarrons i llonganisses, a més del cant improvisat. El ball de bot de Caliu i els balladors de Lluc posaran punt final a aquesta demostració de la cultura popular, que de cada any té més embranzida.

Cants poblers i torrada

Com cada any, i enguany ja en fa 19, Toni Torrens és l'ànima de la festa. Ahir va explicar que enguany seran més de 230 els illencs que aniran aquest cap de setmana a Barcelona, per tal que la festa sigui ben vitenca. Però amb ells també s'enduran 400 pans de dos quilos, 300 quilos de sobrassada i 300 de botifarró per fer que la torrada sigui com més completa millor. I és que la torrada vora els foguerons, acompanyada del so de la ximbomba, són ingredients indispensables d'aquesta festa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per presa de pèl, fa mes de 13 anys

D'on treu l'apotecari Torrens el dobbers per aquesta fantasmada de festa postissa fora de lloc? Amb subvencions que surten dels nostros imposts. Les festes aquí.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente