Sa Pobla es va tornar a despertar ahir amb el so de xeremies, de flabiols i de tamborins. Prop de 350 sonadors, la gran majoria dels quals eren mallorquins, tot i que també n'hi assistiren de catalans, valencians, asturians i gallecs, es donaren cita a sa Pobla per participar en la setzena edició de la Trobada de xeremiers i Fira de lutiers.
Aquesta fira no és com la resta: no hi ha decorats de cartró pedra, ni volteta de les autoritats, ni cap riuada de ciutadans no col·lapsa els accessos. És essencialment una festa en la qual es forma una multitud de colles espontànies de sonadors i en la qual lutiers i xeremiers arriben a algun acord perquè el primer fabriqui un instrument al segon.
La festa comença prest. Els primers grups de xeremiers arriben a sa Pobla a partir de les vuit del matí, amb la panxa encara buida però preparats per berenar en algun cafè de la localitat. Encara que pugui parèixer una frivolitat, això del berenar és important. "Amb el berenar coent de sa Pobla i el tassonet de vi corresponent, les xeremies ja sonen inflades", remarcava ahir Antoni Torrens, president de l'associació cultural Albopàs i ideòleg i creador de l'esdeveniment.
Inspirats, els sonadors es concentren després a la plaça Major, que es converteix en una espècie de gran aula de música on les colles, formades espontàniament, sonen alhora, amb desordre però amb encant. Així, no és estrany veure dos xeremiers de Cas Concos, per exemple, sonar amb un solleric i amb un asturià. Aquesta és la finalitat de la trobada: aprendre una melodia pròpia d'algun altre poble, descobrir nous ritmes, mirar de tocar una gaita gallega i, en definitiva, improvisar concerts amb altres sonadors.
Lutiers
Els lutiers s'instal·laren a la mateixa plaça, sota l'envelat que el proper cap de setmana acollirà la Fira de tardor. Hi havia setze paradetes, quatre més que l'any passat. S'hi venien tota casta d'instruments propis de la cultura popular i tradicional: canyes, flabiols, xeremies, gralles, ximbombes, etcètera. Els sonadors també hi podien comprar recanvis, com ara brumes i canyetes en el cas de les xeremies. "És una fira que funciona: hi ha sonadors que encarreguen instruments i d'altres que vénen a recollir-los", destaca Antoni Torrens, que recorda que 10 anys enrere, a Mallorca, "tot això era quasi mort". El preu de les xeremies oscil·lava entre els 1.000 i els 1.500 euros, mentre que el dels flabiols rondava els 150. Els actes de la trobada començaren dissabte vespre amb un concert interpretat amb instruments medievals a càrrec dels bunyolins Grallalsac i en el qual col·laboraren els xeremiers de Petra. La festa acabà ahir migdia, amb un dinar d'arròs pobler al restaurant Can Quic.
Sa Pobla s'omple de colles de sonadors
Uns 350 tocadors dels Països Catalans, d'Astúries i de Galícia participaren ahir en la Trobada de xeremiers i Fira de lutiers, que des de fa 16 anys organitza l'associació cultural Albopàs
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Enhorabona Antoni Torrens !!!!
El que diu en Toni Torrens és mentida. Fa deu anys ja hi havia un esplendorós reviscolament de xeremiers gràcies a les escoles i els mestres que ensenyaven. El que ha fet Toni Torrens és apropiar-se d'un moviment popular i penjar-se medalles per tenir reconeixement social. El que ha donat vida i continuïtat als instruments tradicionals han estat escoles com la Municipal de Palma que va eliminar l'actual ajuntament. En Torrens no va dir mai NI MU. Es un exemple de personatge de dretes que cerca ressò mediàtic perquè temps i dobbers ja en té abastament.
350 sonadors dels Països Catalans, potser de les Illes Balears, no?
Grasis
Aquest que ha escrit sa notícia es veu ben clar no no s'ha atracat per Sa Pobla ni d'aprop!! Quina notícia més mal feta!! Tot falç!! Quina poca vergonya tenen aquests "periodistes de telèfon" (o ni això, senzillament, s'ho inventen), que no se mouen per punyetera peresa.