algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
26°

Veu lliure per a Normando Hernández

El PEN Català distingeix l'escriptor i periodista cubà refugiat a Madrid des de juliol per la defensa de la llibertat d'expressió. Hernández estigué set anys empresonat

L'escriptor i periodista cubà Normando Hernández va ser guardonat divendres pel PEN Català amb el primer Premi internacional Veu lliure. La distinció persegueix reconèixer aquells escriptors que han estat represaliats per defensar la llibertat d'expressió. Hernández, que resideix a Madrid des del juliol passat, es referí al guardó com "un premi trist" però "necessari", perquè "posa els assassins en el punt de mira". Hernández va ser arrestat el 2003, juntament amb 74 periodistes cubans dissidents, i fou sentenciat a 25 anys de presó.

Estant entre reixes, sols li era permès veure la llum del sol quatre hores al dia, no li deixaven veure la televisió ni escoltar la ràdio i l'alimentaven a base d'una dieta inadequada i aigua contaminada. "No em pened de res, el sofriment no haurà estat en va", digué després de rebre el premi de mans de la presidenta del PEN Català, Carme Arenes. Hernández dedicà el guardó "a tots aquells que pateixen per expressar-se amb llibertat".

Dia 13 de juliol va ser alliberat arran d'un acord assolit entre el Govern cubà, l'espanyol i el Vaticà. Immediatament després, el traslladaren a l'aeroport de l'Havana, des d'on agafà un avió que el portà a Madrid.

L'acte de lliurament del premi tingué lloc a la Casa Museu Llorenç Villalonga, a Binissalem, i anà precedit d'un sopar, al qual assistiren una cinquantena de personalitats de la cultura i la política. Això no obstant, "aquest acte no vol ser una celebració festiva, sinó un clam i una reivindicació de la paraula lliure", matisà la periodista Elisenda Ferré, que conduí la cerimònia.

50 anys del Comitè

La presidenta del PEN Català, Carme Arenes, recordà que enguany es compleixen 50 anys de la creació del Comitè d'escriptors empresonats i informà que s'havia fet arribar una resolució al cònsol de la Xina a Barcelona en la qual es demana l'alliberament del darrer premi Nobel de la pau, l'activista Liu Xiabo. Arenes també criticà els esforços d'alguns règims per fer callar els escriptors crítics, reivindicà la paraula com "una arma poderosa" i recordà que la literatura "és perillosa".

La vicepresidenta del PEN, la mallorquina Antònia Vicens, advertí del que comporta la manca de llibertat d'expressió: "Com menys paraules, més ignorància de tots", apuntà. Vicens tampoc no deixà passar els darrers "atacs" de PP a la llengua catalana i assenyalà, referint-se a José Ramón Bauzá però sense esmentar-lo, que a Mallorca hi ha "polítics ignorants i de pocs escrúpols".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.