algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

La Unesco avala la Sibil·la

El cant medieval i apocal·líptic fou declarat ahir a Kenya Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Font: youtube.com

Arribar i moldre. Passaven les cinc del capvespre (hora kenyata), quan el comitè intergovernamental de la Unesco declarava el cant de la Sibil·la com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Era la primera vegada que el cant litúrgic medieval optava al reconeixement internacional i, tot i que alguns auguraven que seria molt difícil, el comitè de la Unesco reunit a Nairobi en reconegué la vàlua.

No debades, la Sibil·la "ha estat una de les candidates que més mamballetes ha rebut després de la declaració", assegurava emocionat el conseller insular de Cultura, Joan Font, des de la capital de Kenya i acompanyat pel director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, qui recordà que la Sibil·la "és el primer element patrimonial de Mallorca protegit per la Unesco, estam d'enhorabona".

La Sibil·la fou la primera que es presentà de les tres candidatures avalades per l'Estat espanyol. Els nervis estaven a flor de pell. La delegació mallorquina projectà un power-point sobre el cant i, just després, es prosseguí a la declaració ja que cap país presentà esmenes.

"La protecció és un valor afegit per a Mallorca. És una manifestació cultural de la nostra llengua i cultura i ara s'ha reconegut internacionalment", explicava el titular de Cultura que assegurà que fa dies tenia el "pressentiment" que el cant apocal·líptic "seria acceptat".

També ben encoratjat es mostrava Biel Cerdà que, després de parlar amb els blavets de Lluc per felicitar-los, recordava que "això no s'acaba aquí", sinó que ara "hem adquirit el compromís de continuar amb la recerca sobre el cant". La declaració comporta que "hem de vetlar perquè la Sibil·la continuï essent un element viu com fins ara", afegia retut després d'una intensa jornada d'espera.
I és que les tres candidatures de l'Estat foren debatudes al final de la jornada. En total se n'hi presentaren 57, i 46 foren declarats Bé Immaterial de la Humanitat. Entre ells, la dieta mediterrània, el flamenc i els castellers, que ahir brufaren de valent la declaració des de Valls.

A Mallorca, les reaccions per la protecció no es feren esperar i la presidenta del Consell, Francina Armengol, afagà la bandera (que fins ara havien liderat en solitari els nacionalistes) per mostrar-se orgullosa: "Volem promocionar els valors identitaris de la nostra terra; la Sibil·la i la serra de Tramuntana reuneixen aquestes condicions", apuntà.

Cal recordar que els processos de protecció del cant litúrgic davant la Unesco els inicià el Consell de Cultura Popular l'any 2009 quan Francesc Vallcaneres viatjà fins a Berga per prendre exemple de la declaració feta a la festa de la Patum. Cinc anys abans, la Sibil·la havia estat declarada Bé d'Interès Cultural (BIC) per part del Consell. A partir d'ara la protecció és màxima, amb els riscs que això també pot comportar. "La declaració és fantàstica, però porta implícit el problema de la massificació i que aquesta es pugui desvirtuar com passa a altres festes com els Santfermins. S'ha d'anar alerta", recordava el professor d'Historia de l'Art Eduardo Carrero, bon coneixedor del significat de la Sibil·la com a fragment de la litúrgia medieval, que "malgrat era present a l'Europa meridional sols es preserva a Mallorca i l'Alguer", afegia.

També el musicòleg Francesc Vicens apuntava el cant com un "patrimoni identitari que ens recorda qui som i que ha estat difòs de manera oral durant generacions". Igual que Carrero, Vicens es mostrà orgullós per la declaració, però recordà que és una "tradició oral que té el seu lloc i la seva visibilitat" i que "funciona independentment que sigui declarada o no". Un altre bon coneixedor i estudiós del cant de Lo jorn del judici, Joan Parets, s'afegí a les felicitacions mentre reconeixia que no s'ho esperava. "Ara haurem de saber quina de les versions s'ha de protegir, ja que cada poble s'ha fet seu aquest cant emergent i han fet les seves pròpies aportacions", explicava mentre afegia orgullós que el món musical internacional coneix l'existència d'aquest element de les matines de Mallorca, fet també religiós.

Uns elements, que també volgué destacà el Bisbat de Mallorca a través d'un comunicat de satisfacció. "L'Església de Mallorca se sent orgullosa de ser la dipositària ancestral d'aquest drama litúrgic d'alt contingut artístic i cultural, però sobretot religiós", apuntava la nota. Mentrestant, l'Obra Cultural Balears es congratulava pel reconeixement des d'un vessant més cultural i d'un "cant cabdal del nostre patrimoni". ARCA, per contra, recordava que la popularització del drama litúrgic " conservant la seva puresa, és la millor manera de respectar el patrimoni immaterial". Ara, un cop assegurada la protecció de la Sibil·la, s'ha d'esperar la propera reunió de la Unesco, quan la serra de Tramuntana optarà a ser paisatge cultural. A més, les festes de Nadal que ja s'acosten i l'afluència de seguidors de la Sibil·la determinaran la necessitat o no de protegir el cant medieval.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per tip, fa mes de 13 anys
Els mentiders del "bilingüismo" estan ben emprenyats, perquè el text monolingüe català de la Sibil·la els deixa amb el cul a l'aire. Fa segles que es canta la Sibil·la només en català -"en detrimento del castellano"?- i ningú no ha demanat mai en tota la història de Mallorca que la Sibil·la es fes "en castellano también".

S'hi veu ben a les clares que això del castellà és una imposició forçada de fa quatre dies que ni aferra ni dóna cap manifestació cultural dins Mallorca digna de ser patrimoni de la humanitat.
Valoració:-2menosmas
Per Estel, fa mes de 13 anys
La Sibil-la es segueix cantant a alguns indrets del Principat i d'Alacant, així com a l'Alguer. No és exclusiva de Mallorca, sinò que pertany al conjunt del Païssos Catalans. És, dins la catalanitat, tan universal com Raimon Llull.
Valoració:5menosmas
Per RJR, fa mes de 13 anys
I tambe enhora bona a les dues colles castelleres de Mallorca que tambe son patrimoni de la humanidad
Valoració:0menosmas
Per RAFA, fa mes de 13 anys
Josep Lluis, creo que no has captado la "fina" ironia de Primo Delgado.
Teneis tan poco sentido del humor que no pillais ni vuestros propios chistes.....Pobre al.lot ric es otro ejemplo del "fino y elegante" humor pancatalanista

VISCA LA SIBIL.LA Y VIVA ER FLAMENCO!!!!
(los castellers que se vayan a un circo chino)
Valoració:-8menosmas
Per Josep Lluís, fa mes de 13 anys
Primo Delgado, no te fa vergonya dir aquests dois?

"La zibila es una imposición catalanista. No se cantará en Calvia si no se canta en español(castellano). Hasta aqui hemos llegado"

No sé si t'hi fixes, però tu mateix has reconegut que se canta en català! (i no t'ho ha hagut de dir ningú!).

Se cantarà en català com sempre! Que per això és patrimoni de la humanitat!

PS: Fa pena que els keniates ho sàpiguen apreciar més que tu... Molt d'odi tens dedins.

Valoració:4menosmas
Per "Que os den, mentirosos", que te den a ti, y bien, fa mes de 13 anys
A "Que os den, mentirosos:
¿por qué utilizas el adjetivo "Nazi" como un insulto a los catalanes, cuando es el sustantivo que te define a ti?
Valoració:8menosmas
Per toni de ses illes, fa mes de 13 anys
Quan tenia onze anys, vaig cantar la sibil·la a La Sang. Per mi sempre ha sigut un cant que defineix els mallorquins amb un signe d'identitat amb uns lligams molt forts, arrelats a les tradicions i a la noblesa de la nostra sang. Així som i així serem, malgrat les ventegades que ens venen d'afora. La Unesco s'ha afegit al que jo sempre he pensat de LA SIBIL·LA.
Valoració:3menosmas
Per Sibil·lero, fa mes de 13 anys
La Sibil·la els ha fotut una coça al cul als espanyols!
Valoració:1menosmas
Per Pobre al·lot ric, fa mes de 13 anys
Tendrem més turistes per Nadal i no precisament gràcies a en Rafa Nadal.
Valoració:0menosmas
Per Carme, fa mes de 13 anys
A "Que os den, mentirosos"
No querido, hoy no nos dan a nosotros, te dan a ti. No te equivoques: nosotros estamos de enhorabuena, y tú, jodido.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente