nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

El musical més 'nostro'

Els actors, coristes i directors d'Illamor ja preparen l'espectacle basat en les cançons de Tomeu Penya, que s'estrena a l'Auditòrium el proper 19 de gener

No serà una nit d'estiu quan Illamor, el musical amb cançons de Tomeu Penya, s'estreni a l'Auditòrium, sinó el 19 de gener del 2011. Es tracta d'una idea que sembla fruit d'una gatera i que deixà molta gent amb cara d'estar jugant a pòquer. El projecte iniciat per Tomeu Oliver agafa forma i actors, professors i coristes, mallorquins i catalans, ja fan feina de tot cor, encara que a contra rellotge, reinventat les cançons. L'estimarem així?

L'Auditòrium acull aquests dies els primers assajos interpretatius d'Illamor. Adriana Aguilar, Sònia Gomez, Paco Colombàs i Juanjo Cerdà són, amb Llorenç Santamaria, els protagonistes d'aquest recital. Des de dilluns treballen diàriament a l'auditori de Palma les escenes d'una història plena de nostàlgia. Tomeu, el protagonista, intentarà recuperar l'amor de Mallorca després d'haver passat quinze anys fora d'Illamor. "És un musical ple de simbolismes i homenatges, molt mallorquí", en comenten els actors, tots ells amb experiència en el món del teatre i la música.

Els personatges i les històries d'Illamor cerquen realçar l'esperit de les cançons de Tomeu Penya. "Illamor és la Mallorca més antiga, més pura, més d'arrels, té un fort component de nostàlgia", declara Montse Camañes, directora d'intepretació i coguionista del muntatge. Tomeu Oliver en destaca el procés de creació: "La trajectòria de Tomeu Penya es divideix en cançons divertides, cançons romàntiques i cançons d'amor a la terra. Ens va semblar poètic anomenar Mallorca un dels personatges del musical, una al·lota a qui s'ha d'enamorar".

Els intèrprets confien que el seu treball pugui arribar al públic. "Creim que és una obra molt emotiva i que hi connectarà molt bé", asseguren. Paco Colombàs hi interpretarà el protagonista, Tomeu. La vida de l'autor té alguna semblança amb la del seu personatge. "Jo també he sentit la nostàlgia de viure a fora i de tornar a Mallorca: crec que Illamor és un cant d'amor cap a 'lo nostro". No ho tindrà fàcil per seduir Mallorca, interpretada per Sònia Gómez, per qui Illamor suposa "una retrobada" amb la seva terra després d'haver fet feina durant anys entre Madrid i València. "Mallorca és un personatge que exerceix de contrapunt dramàtic de la història", assegura. La vessant més còmica d'Illamor serà a càrrec dels personatges de Xesc i Montse, interpretats per Juanjo Cerdà i la catalana Adriana Aguilar, respectivament. Precisament el paper d'aquesta jugarà molt amb la ironia de la cançó Mallorquins i catalans. "M'encanten les diferents formes de la llengua: el mallorquí em recorda el català antic", destaca Aguilar. La seva relació amb Xesc promet treure més d'una rialla. Xesc és molt femellut, un Dinio, però amb Monste es col·lapsa", explica Cerdà.

Tots treballen els seus papers a contra rellotge. "El més difícil i el que més em preocupa és ajuntar-ho tot: l'actuació, la música, les coreografies, els espais, etc.", confessa Camanyes, que espera poder assajar amb tots els actors com més aviat millor.

Per la seva banda, els coristes s'exerciten a la Misericòrdia sota la direcció de Laia Jornet. "Les energies són molt positives entre nosaltres i el repertori", afirma. Vint-i-set temes, entre els quals s'inclouen seixanta cançons de Penya, els esperen i el cor cantarà en gran part d'aquestes.

Augusto Redondo, d'Inca, és un dels coristes seleccionats per a aquest espectacle. "Una amiga me'n va passar l'anunci per internet", declara Redondo, a qui els assajos en la coral a Binissalem ajudaren a superar les proves. L'experiència és també el que acumula Malén Calafell, que ja fa temps que intervé en el món dels musicals amb la companyia BlueXtrem. "Encara ens trobam en el procés d'aprendre la cançó junts", afirmà poc temps després d'entonar Jugant a pòquer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 13 anys
La idea és molt bona, esperem que ho sigui la qualitat del producte.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente