Les eleccions catalanes d'aquí a devuit dies han fet avançar la reunió dels òrgans de direcció de l'Institut Ramon Llull, que ahir al matí es trobà a Palma, en comptes de fer-ho el mes de desembre com és habitual. Era, per tant, la darrera convocatòria amb Josep-Lluís Carod-Rovira com a cap del consell de direcció, per la qual cosa s'aprofità per fer balanç d'aquests gairebé dos anys de camí conjunt i per traçar les línies d'actuació del Llull per al 2011. El record de Pau Casals serà un dels actes centrals del proper calendari, segons anuncià Carod-Rovira. Principat i Balears ja treballen plegats en un gran homenatge al creador de l'Himne a les Nacions Unides amb motiu del 40è aniversari de la seva interpretació davant l'ONU. "És un esdeveniment com a motor d'un missatge que la llengua i la cultura catalanes són una cultura de pau i oberta al món", recordà el vicepresident català.
El director de l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma, Salvador Brotons, dirigirà aquest concert a la mateixa seu de les Nacions Unides, juntament amb els 74 cantaires del Cor de Joves Intèrprets dels Països Catalans, els 80 de l'Orfeó Català i la coral de Manhattan School of Music. Entre els futurs actes del 2011, el conseller de Presidència de Balears, Albert Moragues, destacà la participació conjunta de l'Arxipèlag i el Principat a la Biennal d'Art de Venècia amb el projecte 180º de Mabel Palacín, a més d'una retrospectiva de Joan Miró: The Ladder of Escabe a la Tate Modern de Londres del 14 a l'11 de setembre.
La reunió d'ahir, amb regust de comiat, serví també per fer balanç dels gairebé dos anys de 'reincorporació' de Balears al Llull. Moragues recordà que en aquest temps 600 creadors de l'Arxipèlag han participat en actes a prop de 200 ciutats de 40 països. "És una manera d'engrandir l'aportació dels nostres creadors", afegí, i reconegué que "els resultats poden ser millorables". Així mateix, Carod remarcà el suport del Llull a la traducció i que en aquests dos anys se n'ha produït "un esclat "que prové "de la Fira de Frankfurt".