algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.46°
10°

Xesca, entre nosaltres

El PEN Català organitza la setmana que ve unes jornades per recordar la figura de l'escriptora pollencina Xesca Ensenyat. L'acte no vol ser un homenatge, sinó una reivindicació de la seva obra

"Això no és un homenatge, a ella no li hauria agradat que li'n féssim un, simplement la volem recuperar". És amb aquest esperit que el PEN Català obrirà dimarts que ve Les Vides de Xesca, una sèrie de dues taules rodones i un recital dedicats a la figura de l'escriptora pollencina Xesca Ensenyat, finada el passat mes de maig a 57 anys.

Sebastià Perelló, vicepresident del PEN a les Illes Balears, manifestà que "per circumstàncies diverses, Xesca sempre ha estat un poc a la cuneta del sistema literari i la idea d'aquests actes és tornar a fer-la present entre nosaltres". Per aconseguir-ho, s'han organitzat dues taules rodones, una sobre la seva persona (dimarts a les 19.30 hores) i una altra sobre la seva obra (dimecres a les 19.30 hores), que es duran a terme a l'edifici de la Riera de Palma. L'acte central, però, tindrà lloc a Pollença, on es farà una lectura de textos a càrrec de Josep Lluís Aguiló, Alexandre Ballester, Miquel Bezares, Hilari de Cara, Miquel Àngel Lladó, Bernat Nadal, Maria Victòria Secall, Joana Serra de Gayeta, Àngel Terron i Antònia Vicens. Aquesta trobada serà dijous, a les 19.30 hores, en el Club Pollença. "Sabíem que a Pollença hi havia molt d'interès a fer alguna cosa entorn de la figura de Xesca i trobàrem just fer-ho allà", digué Perelló.

Amb els seus amics

Les jornades sobre la figura de Xesca Ensenyat tindran la presència d'un bon grapat d'amics i de coneguts de l'escriptora. Així, en la taula de dimarts, que durà com a nom L'amistat com a lleugeresa, intervindran Carme Arenas, Alexandre Ballester, Joana Serra de Gayeta, Maria Victòria Secall, Antònia Vicens i el seu fill Marc Cerdó Ensenyat.

Parlar de l'obra de Xesca Ensenyat és parlar també del seu bloc, l'Hidroavió apagafocs, al qual dedicà la vida literària els darrers anys. És per això que un dels ponents de dimecres serà el director de Vilaweb (en què tenia inscrita la seva bitàcola), Vicent Partal. També hi serà la professora de la universitat i amiga íntima, Maralida Pons, el poeta Àngel Terrón i el crític J.M. Nadal Suau.

Per Perelló, "un dels problemes que vàrem trobar és que l'obra crítica publicada sobre Xesca és pràcticament nul·la" i és per això mateix que amb aquestes jornades "volem provocar, d'alguna manera, que es mogui alguna cosa sobre la seva persona i la seva obra, que sorgeixin estudis crítics, que les editorials es mobilitzin, que es tornin a editar els seus llibres, la majoria dels quals es troben exhaurits o descatalogats. No volem crear-ne una imatge, sinó motivar la lectura de la seva obra, reivindicar-la", sentencià l'escriptor.

Organitzat, com ja hem dit abans, pel PEN Català, Les vides de Xesca ha tingut el patrocini del Govern balear, dins la direcció general de Cultura, i la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, l'Ajuntament de Pollença, el Club Pollença i la Institució de les Lletres Catalanes.

El Salobre publicarà Babalusa la Medusa

Un dels objectius d'aquesta trobada, com diu Sebastià Perelló, és incentivar la publicació d'obres de Xesca Ensenyat, la majoria de les quals és molt difícil de trobar. De moment i per a l'any que ve, Edicions El Salobre ja està preparant la publicació de la novella Babalusa la Medusa, un text inèdit de l'autora que, amb paraules de l'editor Toni Xumet, "és un llibre acabat amb una escriptura molt potent com tot el que feia". Tot i això, Xumet puntualitzà que "inèdit, ben bé inèdit, no ho és ja que aquesta novella ella ja l'anava publicant per capítols en el seu bloc i nosaltres el que hem fet és recopilar-ho i oferir-ho en format de paper". Sigui com sigui, serà un plaer tornar a tenir un llibre de Xesca Ensenyat entre les mans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per oblits i intromissions, fa mes de 14 anys
Llàstima que els organitzadors no hagin afinat gaire. Haurien d'haver revisat un poc L'Hidroavió apagafocs. N'hi ha que no hi són (absències notables) i d'altres que no hi haurien de ser (presències molestes)!
Xesca, for ever!
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente