algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
22°

El camí de tornada

Tres companyies aragoneses participen a la Fira de Vilafranca aquest cap de setmana gràcies al conveni signat entre els governs d'ambdues comunitats

Cinc actrius amb ganes de fer-nos tornar a la infantesa, una orquestra acabada de sortir del psiquiatre i unes teresetes capaces de capgirar el clàssic del drac i la princesa. Aquesta és la petjada que la comunitat d'Aragó deixarà a la vuitena fira de teatre infantil i juvenil de Vilafranca, aquest proper cap de setmana. Després que les Balears passassin amb èxit per la Fira d'Òsca, ara toca a les companyies aragoneses fer el viatge de tornada. "És un viatge que ens fa especial il·lusió perquè hi ha uns vincles històrics que de cada vegada costen més de mantenir", explicava Paco Aparicio, de la companyia Titiriteros de Biniefar. "El conveni entre les Balears i Aragó s'ha de mantenir i s'ha de fer créixer encara més. A nosaltres, per exemple, ens agradaria molt que les companyies de les Illes vinguessin a actuar al nostre petit teatre", afegia el titellaire de la Franja que ja viatjà a Vilafranca l'any passat.

"L'espectacle que duim enguany és de teresetes de guant i té també un músic en directe que usa instruments d'arrel, com la gralla, el sac de gemecs i el flabiol", anuncià. Dragonci es podrà veure dissabte a les 17.30 i, tot i que va adreçada a un públic infantil, com recorda Aparicio, "sempre miram de fer una segona lectura perquè els adults que acompanyen els nins no se sentin infravalorats". Adreçades a un públic jove i, fins i tot, adult, són les altres dues propostes arribades des de l'Aragó. Un dia, una hora, de la companyia Viridiana, s'han proposat emocionar el públic a través d'un seguit d'històries "escrites per nins i nines entre 5 i 12 anys, posades a escena per cinc actrius, i destinats a un públic adult", concretava l'actriu Elena Gómez. "Durant els anys 80, l'escriptor Javier Villafañe recopilà més de 30.000 contes entre els alumnes d'Aragó i Castella-la Manxa.

Ara els hem recuperat i creim que també emocionen el públic adult perquè, en definitiva, són ells els que fa 30 anys contaven aquella mena d'històries". Gómez també visità Vilafranca l'any passat, fira de la qual recorda que "és molt petitona però a nosaltres ens funcionà molt bé. De Vilafranca vàrem poder actuar també a Igualada i d'aquí vam entrar en contacte amb tot el mercat catalanoparlant que ens resulta molt interessant". Un dia, una hora es podrà veure divendres a les 20.45 hores. Un altre clàssic a les fires és també la companyia saragossana Che y Moche, que vénen amb ganes de revolucionar la nit vilafranquera amb l'actuació de L'orquestra.

"És una barreja de música i teatre, perquè el músic ja està cansat d'amagar-se darrere l'instrument i, de cada vegada més, tenen ganes de fer teatre, de fer alguna cosa diferent, d'investigar i innovar", reconeix Raquel Anadorn, de la companyia aragonesa. "L'orquestra són quatre músics que han sortit del psiquiatre i que, a mode de teràpia, han creat una orquestra de funky. L'obra no és res més que el dia de la seva estrena", explica. L'obra es podrà veure dissabte a partir de la mitjanit. Però, Aragó no és l'única regió amb convenis d'intercanvi. A Vilafranca també hi serà Palabras de Caramelo, de Castella-Lleó.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.