algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Preocupació dels cineastes pel 'retard' del consorci audiovisual

L'Associació de Balears fa un toc d'atenció al Govern i reclama l'aprovació d'aquest ens, que pretén fomentar les pel·lícules que es realitzen a les Illes

La llarga espera per a la creació del consorci de l'audiovisual fa perillar la mala salut de la indústria cinematogràfica a les Balears. Això anuncià ahir el president de l'Associació de cineastes, Luis Ortas, qui lamentà que el Consell de Govern del 7 d'agost no aprovàs la posada en marxa d'aquesta entitat.

La raó per la qual no ha estat acceptada, segons indicaren ahir, fou donada per la falta d'un informe positiu del departament d'Hisenda que dirigeix Carles Manera. "Per nosaltres, aquest retard és bastant preocupant perquè s'obstrueix el treball que hem fet durant dos anys per crear el futur consorci. Teníem l'esperança que, per primera vegada, hi hagués una cosa bona relacionada amb el cinema a les Illes", aclarí.

El consorci de l'audiovisual és un dels projectes estrella del departament que encapçala Bàrbara Galmés, que ara, de cop i volta, ha quedat en stand bye a l'espera de l'aprovació d'Hisenda. "Ens fa por, després de les declaracions del conseller Manera (referides a la crisi ), que s'estigui preparant el terreny per no crear-lo", hi afegí Ortas, que també qualificà de "ridícula" la partida prevista per dur-ho a terme: 500.000 euros.

Per pert seva, els responsables de Cultura del Govern asseguraren ahir que tornaran a plantejar l'aprovació del consorci audiovisual en el Consell de Govern d'aquest divendres, dia 28. Tot i això, des de la Conselleria d'Economia tan sols afirmaren a aquest diari que "s'està estudiant el projecte", sense concretar si en realitat es podrà debatre divendres que ve.

Per l'ACIB, el sector creatiu audiovisual ha patit una manca de suport històric a les Balears, la qual cosa ha provocat "una pèrdua de promeses, que han hagut de partir a altres comunitats per tal de sufragar les despeses de la feina", com comentà Ortas.

En realitat, l'activitat cinematogràfica a les Balears va en augment, tot i que "no hi hagi cap partida econòmica que ens ajudi". "Només tenim la del Consell, que és insuficient", matisà el president de l'associació. En aquest sentit, els cineastes recordaren ahir que des de fa més d'un any les ajudes a la producció cinematogràfica han estat paralitzades per les institucions públiques a l'espera de la creació del consorci. "Si ara no es crea l'entitat, es posarà en perill el futur del cinema illenc i no hi haurà cap pel·lícula feta a les Balears fins d'aquí a vuit anys", va aclarir Ortas. El ‘suport' que el sector de la setena art dóna al motor econòmic i turístic fou també una altra de les raons esgrimides pel col·lectiu.

Les conselleries de Cultura i Presidència per part del Govern balear, els consells d'Eivissa i Formentera, la Universitat de les Illes Balears, Televisió de Mallorca i IB3 són les institucions que, en un primer moment, havien de participar en el projecte. Aquest disposa d'un pressupost de 500.000 euros, una xifra que no té res a veure amb els 22 milions que hi destina l'Institut d'Indústries Culturals de Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.