muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°
10°

Darrera passa per crear el Consorci del Cinema

Cort aprova avui l'entrada a l'ens. És la darrera institució que manca per complir el tràmit. El 7 d'agost, el Govern pot iniciar-ne la posada en marxa

Han passat denou mesos de tràmits burocràtics, negociacions i projectes d'ençà que la consellera Bàrbara Galmés anuncià la creació del Consorci de l'Audiovisual i el Cinema per a les Illes Balears. Ara, un any i mig després, sembla que l'ens està a punt de treure el cap just abans de partir de vacances.

L'Ajuntament de Palma durà avui a junta de govern l'aprovació per entrar a formar part del Consorci. Cort és l'única de les vuit institucions membres que encara no ha formalitzat entrada. Ja ho han aprovat les conselleries d'Educació i Cultura (impulsora del projecte); Presidència; els consells d'Eivissa i Formentera; la Universitat de les Illes Balears; Televisió de Mallorca i IB3. Però el particular ‘periple' per a la creació del Consorci de l'Audiovisual no acabarà aquí. El Consell de Govern també haurà de donar el vist-iplau al projecte cinematogràfic. "Confii que sigui abans d'acabar l'estiu", explicà ahir la consellera Galmés. Tot apunta que serà aprovat definitivament el divendres 7 d'agost en la darrera reunió de l'Executiu abans de partir de vacances.

El Consorci de l'Audiovisual neix amb la mirada fitada cap a territoris com Catalunya, que ja gaudeix d'una indústria cinematogràfica ben forta. "Nosaltres som a la coa", aclarí ahir el director de la Balears Film Comission, Pablo Azorín, que amb el president dels cineastes, Luis Ortas, presentà un seguit de propostes per a la creació de la comissió. "Donam resposta a una demanda existent i que no tenia cap pla a la nostra comunitat", apuntà, per la seva banda, Bàrbara Galmés.

Presicament la titular de Cultura serà qui presidirà la futura comissió, mentre que la directora general de Comunicació del Govern, Gina Garcies, n'ocuparà la vicepresidència.

L'objectiu principal del Consorci serà concentrar en un sol ens la distribució d'ajudes tant a cineastes com a productors. Però el projecte no s'atura aquí. Azorín assenyalà que una de les finalitats és també la creació d'una filmoteca, "cosa que no es podrà dur a terme enguany a causa de la crisi", afegí. "Un altre projecte és la creació d'una escola superior de l'audiovisual i el cinema", precisà, iniciativa que enguany arrancarà amb l'organització de cursets monogràfics sobre producció.

La Balears Film Comission també estarà implicada plenament en el Consorci pel que fa a la projecció exterior i promocional del cinema. Aquesta actuarà coordinadament amb el consell de direcció del Consorci. "Cal que tot el sector hi estigui implicat", rematà la consellera Galmés.

La seu central del Consorci s'ubicarà a l'edifici Europa del Parc Bit, on a més s'instal·laran les dependències del laboratori LADAT d'animació i tecnologia multimèdia avançada (que acull el conegut màster Maisca) i el Cluster Audiovisual de Balears. Una bona part del teixit audiovisual que, de moment, es gesta a les Illes i que ara serà unificat. "Serà la primera vegada que a Balears s'actuarà de manera coordinada", explicà Azorín. "Aquí hi ha molt de talent, però molts han hagut de partir a fora per fer feina", afegí.

Promoure els talents autòctons serà, doncs, un dels principals objectius del Consorci, que neix amb la mirada fixada en l'Institut d'Indústries Culturals de Catalunya. Això sí, amb un pressupost molt menor. En realitat, el Consorci disposarà d'una quarta part dels doblers que en un principi s'havien anunciat. Les vuit institucions aportaran prop de 500.000 euros a la promoció de les produccions cinematogràfiques illenques. "Cadascú segons les seves possibilitats", anunciava fa mesos el director general de Cultura, Pere Joan Martorell.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.