algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.71°
17°

Els gegants de Porcel arribaran el novembre

Destino ret homenatge a l'escriptor i publica un divers recull de la seva obra, que inclou el primer capítol de la novel·la que estava preparant abans de morir

Les rondalles mallorquines i, en concret, els gegants foren el punt de reflexió de Baltasar Porcel els darrers temps. L'escriptor andritxol, finat l'1 de juliol passat, estava preparant una nova novel·la que, segons explicà ahir l'editor Emili Rosales, s'havia de titular Els gegants i tindria com a personatge protagonista el líder dels agermanats, Joanot Colom. "És una aproximació històrica a Joanot Colom a través d'un text molt madur i consolidat", comentà qui ha estat durant anys l'editor en castellà de Porcel.

A partir del novembre, aquest primer capítol de la inacabada obra de Porcel serà a l'abast del públic a través de Destino. En concret, l'editora vol retre un homenatge al polifacètic escriptor amb la publicació d'un llibre que inclogui els diferents vessants literaris de l'andritxol, des de la seva curolla periodística consolidada amb Serra d'Or i com a columnista a La Vanguardia fins a la faceta d'assagista i novel·lista. "La seva obra reflecteix molt bé aquesta ‘curiositat' que tenia Porcel. Volia conèixer i aprofundir, i se'n va sortir", explicà Rosales.

Aquest primer capítol d'Els gegants serà editat en català i castellà i es podrà llegir a partir de novembre en un volum que englobarà també vint peces mestres més de tota la seva carrera. El mateix Rosales i el fill de l'escriptor, Alexandre Porcel, treballen ara en la selecció dels texts. Una tria, per cert, que volen que sigui aclaridora per al públic que no ha aprofundit de ple en el treball de l'escriptor i així mostrar un "Baltasar en la seva totalitat".

"Allò clau és que cada peça tingui la seva autonomia", afegeix Rosales. Aquest condicionant és, segons l'editor, una de les qualitats que Porcel va saber manejar. Sovint incorporava a les seves obres texts escrits anteriorment. "Podia semblar un relat tancat, però després ell s'ho manegava per refondre'l dins la novel·la", precisa.

El primer capítol sobre Joanot Colom i la ficció d'una suposada fi a Venècia és un d'aquests texts "amb autonomia pròpia" als quals es refereix Rosales i que havia estat revistat per Porcel "com a mínim en tres ocasions". "És un text molt madur en el qual es poden veure reflectits -apunta- els grans temes de Porcel: el poder, l'individualisme, la reflexió històrica i, sobretot, la història de Mallorca".

Els altres texts que completaran el volum de tres-centes pàgines n'esmicolaran les novel·les més cabdals, com l'assaig Mediterrani, entre d'altres. "Porcel és un figura tan gran que no la veim en la seva totalitat, sempre ens solem fixar en aspectes concrets. Aquesta és una imatge sobre ell en la seva totalitat", sentencia. Una totalitat, doncs, que inicita a aprofundir en un dels autors catalans més traduïts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesca, fa mes de 14 anys
Ben dit, màrius.
Valoració:2menosmas
Per màrius, fa mes de 14 anys
Escolta Joan, els escriptors que tu qualifiques com a voltors són unes de les persones que, en vida de Porcel, li demostraren més respecte i el valoraren més. Segurament seran també els que servaran la seva memòria mentre els voltors que han callat com a putes després de la mort de Porcel i els desgraciats que han aprofitat que no ja podia defensar-se i li han tirat tota la terra damunt que han pogut intenten que la seva memòria s'esborri.

Aquest comentari teu només demostra que ara l'atac contra Porcel continuarà amb l'atac als escriptors que el reivindiquen amb l'excusa de que ho fan per diners.

No ho han fet per diners quan era viu i no em crec que ho facin ara que és mort.
Valoració:3menosmas
Per mariona, fa mes de 14 anys
Així veus que són els nostres escriptors? Vaja imatge que tenen!
Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
Ja tenim els voltors acarnissant-se sobre la carn putrefacta. Alzamora, Comes, Pons, correu a veure si en podeu treure tallada en forma de pròleg o presentació ben remunerada!
Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente