cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 21°
31°

Historietes amb història

La II Fira Còmic Nostrum analitza els tebeos de la Guerra Civil, signa llibres amb els nostres autors, conta contes amb sabor d'Àfrica i balla al ritme de la música, en una jornada carregada d'activitats

Els envelats carregats de vinyetes es troben en ple rendiment al pati de la Misericòrdia de Palma. I és que la fira Còmic Nostrum, que enguany celebra la segona edició, ofereix un programa carregat d'activitats per als amants del còmic en totes les seves versions.

La fira es desenvolupa des de divendres i fins avui en un escenari en què els visitants poden veure des d'antics exemplars del TBO i El Capitán Trueno fins als manga més actuals, amb fans d'aquest gènere disfressats com els seus personatges favorits, l'Itachi en versió femenina i la Tsunade, ambdós de Naruto.

Al matí, l'historiador del còmic Antonio Martín analitzà els tebeos de la Guerra Civil, "un tema que és part de la nostra història i que quedà reflectit en els còmics de l'època", apuntà. "L'edició dels anys 36 i 39 depèn del que està passant a la Guerra. Als anys de la República és el moment de més maduresa de la historieta espanyola, que torna a revifar amb la mort de Franco", afegí l'estudiós davant un cartell amb una vinyeta de Máximo que deia: "Si mitja Espanya vol rememorar i l'altra mitja no ho vol, és que Espanya té encara 2 caps, 2 cors i dues guerres civils per acabar".

El programa d'activitats d'ahir inclogué també signatures d'autors, com Bartomeu Seguí i Felipe H. Cava; caricatures solidàries, a càrrec de Canizales; contes amb sabor d'Àfrica, amb Víctor Eguriase Uwaba, i un concert de violí i percussió protagonitzat pel grup Wakul Diop.

Vinyetes des de l'Àfrica

Enguany Còmic Nostrum ret un homenatge especial als autors africans i, a més d'acollir l'exposició Picha, amb exemples de l'obra de 18 artistes africans del còmic i un guionista del mateix continent, gaudeix de convidats com el marroquí Mohammed Nadrani i el nigerià Tayo Fatunla. La mostra, que ara recala a Palma per viatjar després a Sao Paolo, s'inaugurà a Holanda el 2008 i ha fet escala a Lagos i a Nigèria.

Aquest viatge a l'Illa suposa, per Nadrani, una "enriquidora experiència" amb una terra amb què diu que "compartim moltes coses". "Crec que la manera dictatorial de governar del rei marroquí Hassan II, present als meus còmics, és molt similar a la que vau viure amb Franco", manifestà l'autor, que s'endinsà en el món dels còmics "quan era a la presó, acusat de Marxista i Leninista, i vaig trobar un tros de carbó a la cel·la", matisà. Com molts dels seus companys d'exposició, Nadrani fa servir les vinyetes "per lluitar contra la gent que tractà de danyar-me amb tortures i a favor de les víctimes de qualsevol repressió".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.