nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Un parador dins Patrimoni de la Humanitat

El maldat castell de Dalt Vila es convertirà en un establiment hoteler de quatre estrelles. Ahir Francesc Antich posà la primera pedra del parador

A 82 metres d’altura, el castell de Dalt Vila guaita en espera dels corsaris vinguts d’allà deçà la mar. L’amagatall és fort, malgrat que els anys no passen debades i avui part d’aquesta fortalesa declarada Patrimoni de la Humanitat està mig en runes. Ara bé, el futur de l’emblemàtica fortificació canvià ahir capvespre de rumb quan el president del Govern, Francesc Antich, col·locà la primera pedra per a la restauració d’aquest patrimoni públic, que ara es convertirà en un hotel de quatre estrelles. Sota el nom de "Parador Nacional", el castell, de 8.576,49 metres quadrats, acollirà un establiment hoteler de mig luxe, amb tres plantes, 72 habitacions, una recepció amb botigues, oficines, un spa i, fins i tot, una piscina a l’aire lliure.

La història del castell ha estat marcada per molts alts i baixos d’ençà que el 1974 l’Exèrcit cedí la fortalesa renaixentista a l’Ajuntament d’Eivissa. A partir de llavors, l’estat de conservació va anar en detriment i han hagut de passar 35 anys perquè s’actuï de manera global en aquest entorn declarat Patrimoni de la Humanitat d’ençà de 1999. La conversió de la fortificació en un parador no ha estat del gust de tothom i hi ha hagut reticències en determinats sectors de la societat pitiüsa, que feia anys que en reclamava la restauració i que ara veurà com es converteix en un indret turístic i d’oci, però no cultural i per al poble. "Tenc moltes altres propostes per no fer-hi un hotel", assegurava ahir el secretari eivissenc de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan. "Era un edifici que s’havia de recuperar, però jo hauria optat perquè acollís un centre de recerca o la universitat, en comptes d’un parador", argumentava mentre es queixava de la "càrrega simbòlica espanyolista" que comporta el terme de "Parador Nacional".

Per la seva banda, el president de l’Institut d’Estudis Evissencs, Marià Serra, lamentava ahir que en aquests anys "cap administració no ha sabut o no ha estat capaç de preservar l’autèntic fet patrimonial, només hi ha hagut accions puntuals". Ara, quan el projecte ja està en marxa, caldrà "vigilar que l’actuació sigui respectuosa amb l’entorn i amb la finalitat perquè no es faci un bunyol", sentencià. Turespaña és la instigadora d’alçar el parador, que costarà 11,3 milions d’euros (a banda de tres més per equipar-lo) i que gaudeix del vistiplau de la batlessa d’Eivissa, Lourdes Costa, i del president del Consell, Xico Tarrés, que ahir assistiren joiosos a la col·locació de la primera pedra.

Les obres han estat adjudicades per Turespaña a l’empresa Constructora Hispánica SA, que haurà de fer la construcció al castell i a l’Almudaina en un termini de 30 mesos. "El parador donarà vida al barri", argumentava ahir el president Xico Tarrés. I és que el luxós establiment està ubicat vora les barriades de la Marina i la Penya, que durant molt de temps han estat menystingudes i alguns carrers de les quals es troben avui en situació de degradació, malgrat la protecció que hauria de tenir. Aquesta important preservació dictada per la Unesco fa deu anys no ha servit de gaire. La prova es tingué ahir mateix, quan la comitiva política que col·locà la primera pedra del parador no pogué visitar l’indret, ja que la major part està mig esbucat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
És que els del PSOE no saben com ho han de fer per ser més espanyols que els mateixos espanyols. En Joanet Mesquida deu haver contat per Madrid: "es que allí en Baleares no tenemos ningún parador nacional". "Cómo es posible tamaña atrocidad" i per això ens el volen enflocar. D'altra banda haurien de fer públiques les xifres d'ocupació dels paradores espanuols, perquè no hi va ningú. Només guaitar-hi ja fa olor de ranci.
Valoració:0menosmas
Per Bep, fa mes de 15 anys
Segur que és la millor solució per protegir l'indret?
Valoració:0menosmas
Per Barrufet, fa mes de 15 anys
Acabarem amb un burguer a la Seu.
Valoració:1menosmas
Per Àtila, fa mes de 15 anys
Ens volen encular una altre "bodrio" per on hi passarà la "chusma" més "cutre".
Valoració:0menosmas
Per maria, fa mes de 15 anys
En aquesta illa tant probre
i els que la van governant,
tallen per allí on volen
i es queden sa millor part.
Tallen per allí on volen
i es queden sa millor part
i a Madrid fan festa grossa
amb lo que es va recaudant.

Aquesta cançó popular exemplifica a la perfecció el bunyol que fan a Dalt Vila. Tot per al turisme, i el poble, què?
Valoració:4menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
Realment això del "parador nacional" dins Eivissa no té nom. Ja no hi pot haver un producte turístic més passat de moda, més kitsch, més espanyol, més ridícul que això. En Joan Mesquida s'ha lluït, supòs que ja no sap què ha de fer per merèixer medalles d'Espanya. L'Estat colonial fent competència deslleial als hotelers eivissencs.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente