algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

El comiat de l'histrió

A 61 anys i malalt de càncer de pulmó, ens deixava ahir al matí l'actor Pepe Rubianes

L’actor i director gallec establert a Catalunya Pepe Rubianes morí ahir al matí en el seu domicili de Barcelona a 61 anys víctima d’un càncer de pulmó. Rubianes va anunciar el mes d’abril del 2008 que li havien diagnosticat un càncer de pulmó, cosa que el va obligar a cancel·lar actuacions de l’obra La sonrisa etíope al Club Capitol de Barcelona, a més de la gira que tenia prevista per a l’estiu. L’enterrament serà, per desig de la família, en la intimitat. Nascut a Villagarcía d’Arousa (Pontevedra) el 1947 es va establir a Catalunya, on va desenvolupar tota la seva carrera professional. Des de molt jove mostrà interès pel món del teatre. Rubianes fou especialment conegut pels seus irònics monòlegs.

El 1977 va actuar a l’obra No hablaré en clase, de la companyia catalana Dagoll Dagom, amb qui també va treballar a Antaviana. Rubianes, a més, col·laborà amb rl grup Els Joglars. Durant la dècada dels vuitanta va decidir emprendre la carrera en solitari i el seu primer espectacle va ser Pay-pay. Després d’aquesta representació, n’hi va haver d’altres com Ño, Sin palabras i En resumidas cuentas. En els anys noranta ja havia arribat a una gran popularitat amb la sèrie de televisió Makinavaja i el seu espectacle més popular, Rubianes solamente.

El 2006 estrenà Lorca eran todos, una obra envoltada de polèmica en la seva representació al Teatre Espanyol de Madrid després d’unes declaracions a TV3 i que finalment es va dur a terme a l’auditori del sindicat CCOO a Madrid. La seva darrera peça ha estat La sonrisa etíope, en la qual mostrava la passió pel continent africà. Molts de coneguts i amics de l’artista n’han lamentat la mort. Toni Coll, al capdavant de la productora Fila 7, amic i representant de l’actor, assenyalà que Pepe Rubianes és "irrepetible perquè no hi ha ningú com ell" i que és un "patrimoni de tots". Pepe "era una persona molt estimada i admirada professionalment, és una pèrdua per al país perquè no deixa de ser un patrimoni de tots". Un bon amic de l’actor, amb qui va compartir escenaris i viatges, era Carles Flavia, qui destacà "la tasca d’investigació" teatral de Rubianes i digué que "va gaudir amb la seva presència" en alguns viatges i "quan no era als escenaris, tenia un punt molt seriós.

Dins el món de la faràndula són molts els que recordaran Rubianes. L’actor Ferran Rañé assegurà que el gallec destacava per ser "compromès, irònic i àgil". A més, digué que aquest "geni del directe" ha deixat "un forat terrible" en el món del teatre. L’actor Manel Barceló assegurà que Rubianes era "tota una personalitat, més geni que artista, ja que ha anat més enllà del que la professió ens sol donar". El director de teatre Mario Gas valorà el "compromís ciutadà" de l’actor i "la vitalitat artística" que ha reflectit al llarg de la seva vida. "Una persona inquieta i genial", afegí Gas, que qualificà l’actor finat com "un amic de la democràcia encara que a algú li pesi". El dramaturg era director del Teatre Espanyol quan sorgí la polèmica que impedí la representació de l’obra dirigida per Rubianes Lorca eran todos per unes declaracions "fetes des de la seva faceta bufa", declarà Gas.

Els polítics també se sumaren ahir al record per Rubianes. El president de la Generalitat, José Montilla, qualificà de "gran pèrdua per a la cultura catalana i del país" la mort de l’actor. Montilla recordà que, tot i la malaltia, ha estat "una persona amb una vitalitat tremenda, amb ganes de viure i de gaudir de la vida". Per la seva banda, el batle de Barcelona, Jordi Hereu, assegurà que amb la mort de l’actor Pepe Rubianes es perd "una de les grans figures de l’humor intel·ligent". Hereu va assenyalar que l’actor gallec però resident a Catalunya tenia "una sensibilitat especial, capaç de transmetre moltes idees i valors a través de l’humor i la ironia, i al mateix temps, fer-ho amb una gran tendresa".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llorenç, fa mes de 15 anys
El segón gallec més famós, el ministre franquista Manuel Fraga Iribarne encara és viu. Ara que vengui algú i me digui que Deu existeix, una merda per ell!! Pepe, descansa en pau amic.
Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 15 anys
No crec que al Pepe li hagués agradat que el recordassin per la seva polèmica envers Espanya.
Jo el recordaré com aquell còmic que em feia rirue només de veure'l aparèixer sobre l'escenari o en un platò de televisiò.
Gràcies per fer-me riure
Valoració:7menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
Sí, en Pepe Rubianes també s'hagués mig mort del disgust de veure Galícia altre cop en mans del PP
Valoració:3menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 15 anys
Al Cel sia.
Valoració:1menosmas
Per joan, fa mes de 15 anys
s'ha perdut un gran còmic, que amb la seva ironia deia veritats com punys. Molts seguirem el seu legat de lluita contra "la espaÑa casposa"
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente