cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.5°

“El mur de Cisjordània és una ferida a la terra”

Els directors Mai Masri i Nida Sinnekrot són a Palma per participar en la primera Mostra de Cinema Palestí, que vol donar a conèixer la realitat diària d'aquest poble i la seva capacitat creativa

Segurament, pocs conflictes tenen tant d’espai als mitjans de comunicació com el que mantenen des de fa dècades Israel i Palestina. De tota manera, la cobertura informativa que ens arriba sol centrar-se en l’enèsima ofensiva d’un o altre bàndol i oblida aprofundir en la crua realitat que els toca viure als ciutadans que hi estan immersos. Amb la intenció de mostrar aquest silenci, la primera edició de la Mostra de Cinema Palestí inclou diferents films que han focalitzat el seu interès a retratar el dia a dia dels palestins. Palma és una de les tres ciutats per on passarà el certamen, a més de Barcelona i València.

En el cas de Ciutat, el programa començà ahir amb la projecció i el debat al voltant de dues cintes, i avui se’n projectaran dues més. Mai Masri, acabada de premiar en el Festival de Valladolid, presentà la seva pel·lícula Frontiers of dreams and fears, que retrata nins i nines refugiats en campaments del Líban i Palestina. L’objectiu de Masri com a cineasta és "mostrar els palestins com a persones, amb un vessant humà" que normalment no es mostra. Al contrari, la informació que ens arriba sobre Palestina és "una repetició del mateix tipus d’imatges i no ens parla del patiment diari per aconseguir sobreviure.

Cal parlar de les humiliacions del dia a dia, perquè obligant la gent a deixar les seves terres els impedeixen anar a l’escola, a treballar o al metge". En aquest sentit, considera que el mur de Cisjordània ha causat un impacte "grandiós, perquè ha dividit famílies i terres. És una ferida a la terra, desastrosa en tots els aspectes que es puguin imaginar".

En els seus projectes, Masri cerca fer visible "la voluntat de resistir d’aquest poble per continuar a les seves terres mentre conserva la creativitat". Precisament el "bagatge i els obstacles" que ha sofert el poble palestí "fan que la gent senti que ha d’expressar allò que sent. Quan es canalitzen la ràbia i les frustracions acumulades, els resultats poden ser molt positius", assenyala. Per Mai Masri, és "xocant i sorprenent" que no es compleixin les resolucions aprovades per l’ONU, sobretot pel que fa a un mur que ha estat criticat per molts països que, tanmateix, "no tenen la voluntat de fer complir la llei".

El mur i l’aigua

Nida Sinnekrot, fill de palestins originaris de Nablus però nascut als EUA, presentà ahir Palestina Blues, una cinta que sorgí "per casualitat". Sinnekrot és un ‘videoartista’ i l’any 2002 es trobava a Palestina cercant localitzacions per fer-hi una exposició exterior. Just llavors va començar el projecte de construcció del mur i ell va proposar-se recollir els primers mesos de construcció d’aquesta infraestructura mastodòntica. El seu objectiu era intentar "no evocar els components polítics ni religiosos, que són importantíssims després de 2.000 anys de conflicte", sinó centrar-se en l’efecte que el mur provocava sobre la vida dels ciutadans.

Així, volia reflectir "la lluita d’uns pagesos defensant la seva terra contra uns israelians que batallaven pels recursos naturals. Es tracta de mostrar una gent lluitant pel seu dret a existir i per conservar els seus recursos". Avui, la segona jornada de la Mostra inclou la projecció de dues pel·lícules de Mohammad Bakri al Centre de Cultura de Sa Nostra a les 18 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.