algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
16°

Middelman torna a la càrrega

El president de Foment del Turisme, Àlvaro Middelmann, acusa el teatre Principal de “tancar les portes” al festival Música Mallorca

Ahir, els organitzadors del Música Mallorca presentaren les dues darreres actuacions que formen part de l’edició 2008 del festival, previstes per a aquest cap de setmana. Tanmateix, el que havia de ser una tranquil·la i rutinària roda de premsa es va convertir en un escenari de tensions i acusacions per obra i gràcia d’Àlvaro Middelmann, president de Foment del Turisme i delegat d’Air Berlin a l’Estat espanyol i a Portugal. Middelman envestí contra la gestió del director del teatre Principal, Joan Arrom, que acusà de "tancar les portes" d’aquest teatre a futures edicions del festival per culpa de "problemes que tenen a veure amb un fonamentalisme difícil d’entendre i no amb la gestió d’un esdeveniment cultural que és de tots".

Middelman manifestà que els organitzadors havien rebut un correu electrònic d’Arrom en el qual els deia "que el Principal ja estava ocupat [pel 2009] i que es dirigissin a l’Auditòrium". Segons ell interpreta, això suposa un trencament de la col·laboració mantinguda fins ara. Acusa Arrom de no voler-los més al Principal perquè forma part d’un "nacionalisme ranci, que no té res a veure amb el que demanda la societat". Alhora, es mostrà "sorprès" que la notícia els arribàs "quan el projecte preliminar sobre el festival del 2009 ja era sobre la taula". De fet, ahir lliuraren als mitjans aquest preprograma amb vista a l’any que ve, que inclou, en principi, tres actuacions al Principal.

Imposició del català

Les tensions, segons Middelmann, vénen de lluny i inclouen discrepàncies en l’àmbit lingüístic. El qui fou portaveu d’Air Berlin durant la polèmica per a l’ús del català a l’aerolínia deia ahir que l’any passat, en el concert inaugural del festival al teatre Principal, "se’m va exigir que parlàs en català i m’hi vaig negar. Vull recordar que en aquest país, que encara és un, hi ha una llengua oficial. Jo respect les llengues locals, però em vaig negar a parlar català. El senyor Arrom no és ningú per imposar-me res". Un altre punt de conflicte és la venda d’entrades per al festival, Middelmann defensa vendre-les a través de la pàgina web Ticketonline i Arrom hauria "posat problemes" en negar-se a vendre-les per aquest sistema.

L’altra part implicada

Quan conegué aquestes declaracions, un conciliador Arrom volgué evitar la polèmica i recordà que hi ha "dues actuacions del festival 2009 previstes al Principal, pendents de signar". Arrom confirmà que envià un correu als organitzadors per informar-los que el teatre no estava disponible per una tercera data que sol·licitaren posteriorment: "El 7 de novembre de 2009 estarem muntant una òpera de producció pròpia i no hi ha disponibilitat".

Segons digué, el teatre manté contactes amb els organitzadors del festival i no amb Middlemann: "No l’he vist en persona i només el conec pels diaris", digué. D’aquesta manera, confià a poder solucionar les discrepàncies amb els organitzadors, "tal com hem fet en altres ocasions". Arrom es referia així al fet que enguany la Fundació Teatre Principal cedí 400 invitacions gratuïtes a l’organització del festival i, després, aquests les revengueren a un preu superior al de taquilla .

Sobre la polèmica lingüística, Arrom recorda que el Principal depèn del Consell de Mallorca i que als seus estatuts es defineix el català com la llengua que cal utilitzar als programes impresos. Malgrat això, en el cas del Música Mallorca es va proposar que aquests es fessin en català i alemany, ja que gran part del públic parla aquesta llengua. Però no es va obligar ningú a fer el discurs en català: "De fet, algú el va fer en castellà i Middelmann ni tan sols estava previst que parlàs". En declaracions a dBalears, la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró, digué que "si [Middelmann] té interès a desprestigiar l’equip polític, que ho faci, però que no critiqui el teatre Principal". Mascaró digué que intervindrà per solucionar el conflicte "en benefici de tothom".

Concert al Principal aquest dissabte

••• El teatre Principal és un dels tres espais que ha acollit la programació del festival Música Mallorca d’enguany, amb l’Auditòrium del CaixaFòrum i la Catedral de Mallorca. Encara hi ha dues actuacions pendents de dur-se a terme, que es faran aquest cap de setmana. Aquest dissabte es realitza al teatre Principal el concert de gala: Una vetllada amb Gioacchino. Una de les intèrprets que hi prendran part és la soprano Josefina Costa Di Fabio, que viu a Munic i visita l’Illa per primer cop. Malgrat les paraules de Middelmann, tant ella com el tenor Jud Perry (que tampoc no havia estat mai a Mallorca) van prometre ahir haver après un poc de mallorquí amb vista a la pròxima visita. La segona actuació serà diumenge a la Catedral de Mallorca, sota el títol Gran Concert de Clausura: L’art del cant coral / El so de l’orgue.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Dagmar Cassel, fa mes de 15 anys
Todo eso es una verguënza...como tantas otras cosas.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 15 anys
En Miquel Vicens no era mellor que en Middelman i era autòcton, com es senyor Delgado, per cert. Som un país històricament poblat per gent de parla catalana i és en català que s'hi ha de fer sa vida, és a dir, sa gran majoria de ses activitats públiques
Valoració:5menosmas
Per Das Kapital, fa mes de 15 anys
Aquest el que ha de fer és cuidar-se més d'Air Berlin que ja ha perdut més d'un 74% del seu valor en borsa en relació al primer de gener de 2008.
Valoració:7menosmas
Per Enrique R. Mas Cassel, fa mes de 15 anys
Trist diari ("Estat espanyol"), trist personatge (Arrom) i el meu total suport al Sr. Middelman, un dels pocs que amb total respecte al nostre idioma particular, defensa l'idioma cuasi universal.
Valoració:-5menosmas
Per Julià, fa mes de 15 anys
i perquè hi ha encara un "Fomento del Turismo" quan ja en sobra?
Valoració:6menosmas
Per Pep, fa mes de 15 anys
Del tito dels avions no pens dir ni pruna, com deia mon pare: "no és més colló perquè no s'entrena", Però lo del teatre Prinicipal és una cosa complicada, si que és vera que és mol difícil accedir a la programació, malgrat facis música o teatre en català. Si que és vera que a vegades el senyor Arrom és pren tan seriosament el seu treball que es pensa que el teatre és seu, i oblida que és un funcionari que reb els dotbers de tots els que pagam els impostos. Però això també passa a ses millors families.
No m'extranya que la combinació Arrom-tito dels Avions, fos explossiva. Com deia mon pare: "Amb sos collons d'un poden penjar a s'altre".
Un altre cosa és que ningú pot atacar a la llengua d'un poble, per molt petit que sigui, i malgrat tengui una flota d'avions al seu abast.
!!Que ja no duen bombes, titooo"
Valoració:-9menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Fins quant heurem d'agontar que en Middelman mos representi amb tan poca dignitat com a cap d¡una institucio que va neixa per promocionar el turisme i no fer de bras armat de cap ideologia. El Govern ha d'intervenir d'una vegada per totas i, si fes falta, tallar les subvencions fins que el Foment fagi la feina per la qual es va fundá. A mes de representar als hotelers, fomenta res que tengui que veura amb els interesos dels mallorquins en general? Idó que el paguin els que s'en erpfiten. Aixo nomes passa a les Illes, per ventura mos ho hauriem de fer mirar perque ja fa collo haver d'engreixar porcs impresentables.
Valoració:7menosmas
Per toni, fa mes de 15 anys
aquest tipus és un impresentable, i a més dels que pensen"què bonita es Mallorca pero sin los mallorquines". Pot anar amb en Delgado. Tota aquesta gentussa invasora, ens volen treure de ca nostra . Això no se pot aguantar. RAUS Middelman .
Valoració:62menosmas
Per Pep Gonella, fa mes de 15 anys
El Middelman es un fatxa però es ben cert que Arrom es un inútil integral i fonamentalista que es creu que el Teatre Principal es seu...i ara que el tancarà 4 mesos. Beneit
Valoració:-26menosmas
Per vudyalien, fa mes de 15 anys
Lo que es vergonyos es que aquest pardal sigui president del Foment del Turisme.
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente