algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

L'ordinador va guanyant adeptes

En el marc de la fira del llibre Liber de Barcelona, els editors han presentat un informe en el qual afirmen que la lectura té “bona salut” a l'Estat. Això sí, cada cop llegim més a través de la pantalla

La lectura gaudeix de "bona salut" a l’Estat. Així de clar ho afirma la Federació de gremis d’editors, que ahir presentà el seu informe de 2008 en la darrera jornada de la fira del llibre Liber, a Barcelona.Aquest estudi dedica una atenció especial al format digital, un fenomen que sens dubte canvia els hàbits lectors, les dinàmiques dels editors i l’equilibri de forces actuals. El coordinador de l’informe, José Antonio Millán, explicà ahir en una de les jornades tècniques de la mostra Liber que l’estudi ha permès comprovar que "els espanyols llegeixen cada vegada més en pantalles". Encara que les vendes de premsa de paper no baixen, "el 93% dels usuaris d’internet llegeix diaris electrònics".

Tot i que en general hi ha tants de lectors com lectores, "curiosament els homes representen el 90% de la població que té un MacBook", el portàtil creat per Apple partint dels conceptes tècnics i estètics de l’iMac.Quant a la situació general, l’estudi revela que els joves i els professionals llegeixen cada vegada més en llengües estrangeres, sobretot en anglès. Segons Millán, "hi ha casos freqüents de lectura ‘instrumental": aquells en què el lector compra un llibre divulgatiu per aprendre sobre una qüestió concreta. Són pares que preparen el naixement d’un fill, llibres sobre una destinació per a les vacacions, receptaris de cuina, etc.

Radiografia

Aquest document exhaustiu sobre els hàbits dels lectors de l’Estat suposa "una actualització de la situació editorial, els punts de venda de llibres, l’estat de les biblioteques o la lectura en el sistema educatiu". Aquesta anàlisi de 2008 incorpora estudis en relació amb la premsa i amb la lectura d’instruccions i de contractes en la vida quotidiana, i continua la investigació iniciada en l’informe anterior, de 2002. Per tant, servirà per veure els canvis que s’han produït en sis anys, un període durant el qual les tecnologies d’ús domèstic i internet s’han expandit amb força.L’estudi es publicarà a final d’any en forma de llibre i inclourà un estat de la qüestió elaborat per vuit especialistes. Concretament, es publicarà a la pàgina web lalectura.es.

93%
Lectura de diaris electrònics

L’avanç de l’estudi de la Federació de gremis d’editors sobre l’estat de la lectura no ofereix dades del tipus de pàgines que visiten els ciutadans de l’Estat a internet. Però sí que anticipa que el 93% dels qui s’hi connecten hi visiten planes de diaris electrònics. L’informe complet, que es publicarà a final d’any, compara les dades actuals amb les que es recolliren el 2002.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.