algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.91°
15°

Jaume I torna amb dBalears

Una conferència d'Antoni Riera Melis presentà en societat els nous fascicles sobre el monarca que regalarà aquest diari

Jaume I nasqué el 1208 a Montpeller, conquerí Mallorca el 1229 i morí a Alzina el 1276. Ara, 800 anys després, el monarca tornarà a entrar a totes les cases de Mallorca gràcies a la col·lecció Rere les passes del rei en Jaume, 15 fascicles que dBalears regalarà completament de franc tots els dissabtes a partir de dia 4 a tots els seus lectors i que ahir foren presentats en societat amb una conferència a càrrec d’Antoni Riera Melis.

El Grup Serra s’ha volgut unir així als actes que el Consell de Mallorca ha organitzat amb motiu de la commemoració del 800è aniversari del naixement de Jaume I. És una col·lecció ideada pels periodistes, col·laboradors d’aquesta casa, Sebastià Bennasar i Carles Domènec, en la qual es recorren tots els indrets que marcaren la vida del monarca, fins i tot aquells que no aconseguí conquerir. Espais, fet i paissatges que han acabat contibuint en allò que ara som o, com digué Riera Melis, "en allò que ara no som".

Jaume I quotidià

Però independentment de com som, o com deixem de ser, allò cert és que el nom de Jaume I envolta el nostre dia a dia sense que ni tan sols en siguem conscients. I és des d’aquesta perspectiva que neix aquesta obra, que a poc a poc anirà omplint les prestatgeries de ca nostra. "El llibre neix d’un trajecte entre l’estació de metro Jaume I, de Barcelona, i l’edifici Jaume I de la Universitat Pompeu Fabra", explicà Sebastià Bennàsar, que a partir d’aquí es féu la pregunta "i què en sap la gent de Jaume I?".

Francina Armengol recordà com el que queda ara de Jaume I és un agermanament lingüístic entre tots els territoris de parla catalana

Doncs poca cosa, constataren els dos periodistes, que recorregueren en 25 setmanes allò que Jaume I conquerí en 60 anys, des de Montpeller fins a Múrcia. "Ens hem volgut fixar en allò que encara en queda ara, el 2008, i així ens hem trobat amb funerànies, benzineries, universitats, restaurants, associacions de moros i cristians, parades de metros, quarters d’artilleria..." i un llarg etcètera que és reflectit en els darrers capítols de cada un dels fascicles.

A l’acte hi assistí també la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, que recordà com el que queda ara de Jaume I és un agermanament lingüístic entre tots els territoris de parla catalana i un marc jurídic que encara avui ens diferencia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Juan Company, fa mes de 15 anys
Uep, com va.
Sa foto equestre que han posat no es des Rei Jaime I, tan sols es un conte. Sa corona es comtal
A Xalar
Valoració:0menosmas
Per Ramon T., fa mes de 15 anys
Jaume I morí a València i no a Alzina, lloc que no sé on és ni si existeix.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente