nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
16°

Travessia literària de Campanet a Felanitx

A l'octubre continuen les jornades literàries. Ara els protagonistes seran Llorenç Riber i Joan Estelrich, just quan se celebra el 50è aniversari de la seva mort

Els recorreguts literaris tornen aquesta tardor a l’Illa. Després de la bona acollida de les jornades sobre Maria Antònia Salvà, els escriptors Llorenç Riber (1881-1958) i Joan Estelrich (1896-1958) seran els protagonistes de les jornades d’estudis que organitza el Consell de Mallorca per aquest mes d’octubre.

El primer de tots es durà a terme entre l’11 i el 13 d’octubre i versarà sobre Llorenç Riber ja que coincideix en amb el cinquantè aniversari de la seva mort. En elles s’analitzarà l’obra poètica i narrativa de l’autor de La minyonia d’un infant orat, dins el context de l’Escola Mallorquina i del Noucentisme, així com la tasca que dugué a terme com a periodista i traductor.

Les jornades es realitzaran a la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem i s’iniciaran amb dues conferències de Damià Ferrà-Ponç i Joan Alegret que analitzaran la seva infància i l’obra poètica, respectivament.

El vessant més lúdic tindrà lloc dilluns 13 d’octubre amb un itinerari literari pels espais campanaters viscuts per Riber. El professor Damià Pons serà l’encarregat de guiar els assistents per aquest repàs a la memòria literària i històrica del Mestre en Gai Saber.

Pocs dies després, del 17 al 24 d’octubre, l’estudi dels nostres personatges literats es desplaçarà fins a Felanitx per conèixer la vida i obra del polític i escriptor Joan Estelrich.

L’historiador Antoni Marimon iniciarà les jornades divendres dia 17 a la Misericòrdia amb "Mallorca en el primer terç del segle XX". El capvespre, la sala de plens del Consell serà l’escenari de la conferència "L’europeisme de Joan Estelrich en temps del franquisme", a càrrec de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, coneixedor de la trajectòria d’Estelrich i del qual parla en el darrer llibre Memòries (1930-1980). Les jornades sobre Estelrich finalitzaran el 24 d’octubre al Centre Cultural de Felanitx, indret on nasqué un dels pensadors de la Lliga Regionalista de Francesc Cambó.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Infant orat, fa mes de 15 anys
Primer de tot abriu qualque llibre, al·lotetst i després jutjau. Primer de tot sabeu què era ser capellà a Barcelona amb els anarquistes cremant cateva i després jutjau. Pimer de tot pensau que Riber va escriure tota la seva obra abans del franquisme en català, que defensà la unitat de la llengua al Ir Congrés i en 700 aniversari del naixement de Jaume I a la Seu que ni avui algú el faria tan pancatalanista. No va ser fins a l'arribada de Franco que va fer les seves traduccions a l'espanyol. I per acabar a la seva tomba el seu nom hi és en llatí (llatinista o per no posar-lo en espanyol) o al seu monument només hi ha l'escut de Campanet i de Mallorca, no el d'Espanya ni res d'esglèsia.

Passant a un altre tema, el dia que sapigueu la meitat del que sap en Damià Pons ja opinareu. Una cosa és l'obra i l'altra el que va fer la persona. Ausiàs March va matar dues persones, li lleva això qualitat poètica?
Valoració:1menosmas
Per Pep, fa mes de 16 anys
Antoni i Llibert, es nota d'una hora lluny que no heu obert cap llibre mai. Si ho haguessiu fet segur que no dirieu el que deis. I estic convençut que us encantarien els fatxes de Heminghway, Faulkner o Pessoa, o el nazi Céline, l'stalinista Brecht o Sartre, o l'ultranacionalista rus Dostoievski. Al·lots, per ser un bon escriptor o un bon artista, no fa falta ser bona persona. Ningú t'ho demana, o se'n recordarà dos segles després. Els artistes no són angelets; són persones, tan llestes o poc com voltros. I, per cert,qui és més conegut avui Alomar o la Salvà? Crec que, de molt, na Salvà.
Valoració:1menosmas
Per Antoni Campins, fa mes de 16 anys
Vaja quina selecció nacional!
Estelrich era un "xivato" que va delatar Sbert i Companys a la Gestapo a París, per ordre de Cambó. Sbert va poder partir a Mèxic, però Companys sabem com va acabar! Per això, Franco va recompensar Estelrich i el va fer representant d'Espanya a la UNESCO.
De Riber convendria revisar què va fer amb Alcover! Va establir un pacte del diable per foragitar el canonge. Al capdavall, però va esdevenir un ca d'Espanya, lleial i servil contra Catalunya.
Quant a Maria Antònia Salvà, n'hi ha prou de recordar l'escrit de Gabriel Alomar NEGANT-SE a assistir a un homenatge que feren a la poetessa. Vigent del tot!
Allò que no és de rebut és veure com s'està potenciant la cultura de la traïció i de la venuda! Aquests tres noms infectes, des del punt de vista nacional, poden afegir-se al de Llorenç Villalonga (franquista com els tres esmentats) i al de Baltasar Porcel a qui, si el SISTEMA espanyol va viu, donaran el Nòbel de Literatura. Talment com ho varen fer amb Aleixandre (vaja representant de la Generació del 27!) o em el confident de Franco, Camilo José Cela. Així, Porcel, serà validat com el model a imitar: el del bilingüisme i el del servilisme al poder. Un escriptor cortesà (amic del borbó i de tots els reietons de les tribus) que ofereix el mateix sentit de retuda que va representar Mistral amb l'occità: un vestigi en agonia!
Visquen els nostres col·laboracionistes! Visca Damià Pons! Qualque dia caldrà analitzar si aquestes polítiques responen a la síndrome d'Estocolm o a un trastorn esquizofrènic.
Haurem d'esperar que ens rehabilitin la història els qui no varen assimilar l'escola franquista?
Valoració:4menosmas
Per Llibert, fa mes de 16 anys
Aquests regionalistes cambonians de Mallorca ho fan molt bé divulgant el pensament de la dreta franquista, com ho són els autors que sempre potencien en Damianet i altres. I tenen la barra de considerar-se d'esquerra!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente