lluvia ligera
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.9°

Les textures i la poesia de Miró viatgen a Sóller

La Fundació Tren de l'Art i el Ferrocarril de Sóller inauguraren ahir a l'estació de la Vall una exposició amb gravats mai vists a Mallorca

62598
Vicenç Sastre, Guillem Bernat, Joan Punyet, Amador Pastor, Pere A. Serra i Òscar Mayol durant la presentació.

L'univers de Joan Miró retornà ahir a Sóller. L'estació del tren de la Vall acollí ahir capvespre la inauguració de l'exposició de tres sèries de gravats de l'artista català fins ara mai vists a Mallorca.Càntic del Sol, Archipel Sauvage i Les Gens de la Mer són els títols d'aquestes sèries, que reflecteixen les diferents etapes evolutives de Miró des del 970 fins al 1981, com també l'univers de realitat i poesia que plasmava l'artista en els seus aiguaforts i aiguatintes. La pluja que queia ahir capvespre a la ciutat dels tarongers no aconseguí deslluir la inauguració d'aquesta mostra, organitzada per la Fundació Tren de l'Art i el Ferrocarril de Sóller. La vinculació de Miró amb la Vall i la seva gent fou la premissa principal que lloà la comitiva i bona part del públic assistent.

Tres sales diferents acolliran durant mesos les més de quaranta obres de la Successió Miró que integren la mostra, comissariada per Emili Fernández Miró.El president del Ferrocarril de Sóller, Òscar Mayol, exercí de mestre de cerimònies enmig d'una presentació molt concorreguda. El batle, Guillem Bernat, lloà l'espai emblemàtic que acull aquesta mostra, tal com ho féu fa gairebé dos anys amb una interressant exposició sobre el geni català. «Aquest indret esdevé un altre cop una porta oberta a la cultura a través de l'art», digué.

Per la seva banda, el president de la Fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra, aprofundí en la trajectòria artística del seu amic Joan Miró i recordà als assistents els llaços que aquest tenia amb Sóller quan hi estiuejava d'infant. «Avui s'inaugura una de les seves obres més cabdals: Càntic del Sol a Sant Francesc d'Assís», asserverà l'editor, qui afegí que aquesta és una perfecta síntesi del que és bellesa i del que és sol. Aquesta sèrie, realitzada el 1975, fa part d'un llibre amb gravats de l'artista. Miró hi va saber plasmar amb passió tot el seu univers, on la lluna, el sol i la terra esdevenen els elements cabdals.

A la cita tampoc no hi faltà ahir el nét del pintor, Joan Punyet Miró, qui agraí la il·lusió i l'empenta de l'organització en aquesta exposició. «S'ha mantingut l'esperit iniciat fa gairebé dos anys i el món de la cultura continua vinculat amb força al tren», digué. Punyet Miró descrigué els principals trets de cadascuna de les sèries de les quals, a l'igual que Pere A. Serrà, lloà el Càntic del Sol. «Assís i Miró proclamen la solemne humilitat de les coses de la terra, realçant la importància de la qualitat», explicà el nét de l'artista.

Pel que fa Archipel sauvage, realitzat el 1970, en destacà les formes «suggerents i poètiques, amb un ritme musical intrínsec que recorda un arxipèlag del Pacífic». Al tercer espai del recorregut mironià el públic trobarà l'obra més «fosca» de Miró: Les gens de la mer, una sèrie realitzada quan l'artista tenia 88 anys i en la qual s'accentua la intensitat del negre enmig d'unes obres despullades de tota decoració amable. «Les aigües del negre i la riquesa de les seves textures representen el seu potencial», afegí Joan Punyet.

El bell indret de la Vall rebé ahir un nombrós públic, tant persones vinculades al món de les arts plàstiques com el camp empresarial, polítics o ciutadans anònims. Entre la comitiva hi havia una àmplia representació dels regidors sollerics; el vicepresident del Grup Serra, Sebastià Ginard; la directora de Publicitat i Vendes del Grup Serra, Carme Serra; l'escriptora Maria de la Pau Janer amb el seu marit, Joan Corbella; i l'administradora del Daily Bulletin, Margalida Magraner. Tampoc no hi faltaren els artistes Lluís Castaldo, Betty Gold, Salvador Martínez i Patrick Gino, entre molts altres amants mironians.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.