algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Planas Montanyà rememora l'amistança amb Blai Bonet a través del seu objectiu

Una mostra al Casal Balaguer recorda el poeta de Santanyí durant els anys seixanta

66582
Montanyà volgué immortalitzar la figura de Blai Bonet al Pontàs, damunt les roques del seu estimat Santanyí. | CRISTIAN CASTRO.

L'objectiu de Josep Planas Montanyà ha capturat durant més de cinquanta anys la majoria dels esdeveniments cabdals de Mallorca. La seva professió, com ell mateix assegura, li permeté «tenir contactes» i fondre feina i coneixement amb vincles d'amistança amb els intel·lectuals de l'època.

Aquest fou el cas que li ocorregué amb Blai Bonet, amb qui Planas Montanyà treballà l'any 1959 per a la publicació del llibre Mallorca, de l'editorial Polígrafa. D'aquella feina en sortí un llaç d'amistat que s'estengué fins que el 1998 el rellotge de l'escriptor de Santanyí s'aturà.

Avui aquesta amistança cobrarà caliu amb la inauguració, a les 20.00 hores, de l'exposició fotogràfica Blai Bonet, amic al Casal Balaguer. L'Institut d'Estudis Balèarics i l'Ajuntament de Santanyí han estat els artífexs d'aquesta mostra senzilla, però alhora emotiva, sobre la figura de l'autor del Cant Espiritual.

«Era un home senzill, agradable, modest i un gran amic». Amb aquestes paraules el fotògraf nascut al Principat evidencià la seva estima per Bonet i com aconseguí immortalitzar la seva persona amb la seva càmera. «Malgrat la seva mala salut, jo sempre li deia que era una roca, i així és com el vaig voler retratar, vora les roques». Els voltants del Pontàs, del seu estimat Santanyí, són doncs els paratges principals d'aquesta exposició que mostra un Blai Bonet amb només 33 anys a damunt les roques.

Aquest recull realitzat el 1959 omple la planta baixa del Casal Balaguer. L'exposició es completa a la planta superior amb un recull de prop de vint fotografies, també en blanc i negre, realitzades per Planas Montanyà l'any 1959 a Mallorca i a Eivissa per a la configuració del llibre de la Polígrafa. Una publicació que Blai Bonet conclogué afegint-hi els texts i que, segons el fotògraf, tingué un gran ressò.

Així, doncs, just quan s'acaba de complir el desè aniversari de la mort del poeta del carrer de Palma, número 74, l'Institut d'Estudis Baleàrics vol recordar-ne el llegat amb aquesta exposició, que també es podrà veure al seu poble natal. Els actes d'homenatge es completaran amb la presentació d'un nou tom de la col·lecció Màscares previst per a final d'any, segons explicà ahir el president de l'IEB, Sebastià Serra, que va estar acompanyat pel regidor santanyiner Tòfol Vidal.

Blai Bonet, l'amic serà al Casal Balaguer fins a final de mes i després es durà al poble natal del poeta, al qual Planas Montanyà ha cedit les fotografies de la mostra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.