algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
18°

La recepció a l'exterior de l'obra de ficció de Baltasar Porcel, a examen

Frederic Barberà presenta un primer estudi crític sobre l'andritxol

S.BENNÀSSAR. Barcelona.

És Baltasar Porcel el millor prosista viu en llengua catalana, tal i com va afirmar al seu moment Jordi Pujol? La pregunta, plantejada ahir dematí als estudiants de literatura catalana de la Universitat Pompeu Fabra, va tenir la següent resposta: «Crec fermament en Porcel com a gran escriptor malgrat les diferències» i el responsable de l'afirmació va ser el professor de la Universitat de Lancaster Frederic Barberà, responsable de l'assaig crític Baltasar Porcel o l'òptica aberrant sobre el món. Prosa de ficció (1958-2004) que acaba de veure la llum a les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. El volum constitueix el primer assaig crític que es publica fins al moment sobre l'escriptor andritxol.

Barberà va explicar que el seu treball «estava adreçat en primera instància al públic anglòfon, perquè el que es tracta és de difondre i divulgar l'obra de Porcel a l'exterior». A això, hi ajuda el fet que Porcel sigui un autor traduït tant al castellà, com a altres llengües, entre elles el francès i l'anglès (tot i que en aquest cas les traduccions hagin vist la llum en la premsa universitària nord-americana).

L'obra de Barberà analitza «la recepció crítica de l'obra de Porcel i tots els tòpics que han impregnat les pàgines dels receptors fora de l'àmbit català» i com aquesta crítica «l'ha encasellat en els nínxols de gènere que ja existeixen».El volum del professor de Lancaster inclou una llarga entrevista a Porcel realitzada en el moment de la redacció d'Olympia a mitjanit en el 2003» on ell parla amb molta força i té les idees molt clares, algunes de les quals no compartim, però malgrat tot crec que és un escriptor fonamental de la nostra literatura i per això l'hem d'explicar i de difondre fora d'aquí».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.