algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

«He reflectit la situació psicològica i sentimental dels que tenim 30 anys»

Joan Miquel Oliver s'endinsa ara en el camp de la novel·la amb «El misteri de l'amor»

Ha arrabassat els trenta i per ventura ha arribat a allò que hom anomena «edat adulta». Joan Miquel Oliver (Sóller, 1974) presentà ahir la seva primera novel·la El misteri de l'amor, un tema que segons el lletrista d'Antònia Font,«afecta tothom». Una obra gens convencional en la qual Toni Amengual, alter ego de l'autor, endinsa el lector en la química i la psicoanàlisi d'un grup de personatges diferents entre si però amb històries ben particulars que, segons Oliver, «ens poden passar a tots».

"Poeta, lletrista, compositor d'Antònia Font i ara novel·lista. Com sorgeix aquest nou vessant?
"M'agrada molt escriure, sobretot escriptura automàtica. Aquesta era, tal vegada, una faceta que tenia oculta. En el cas de la novel·la vaig començar a escriure una sèrie de contes sobre dues parelles joves on hi havia embolics entre ells. La novel·la està situada en aquesta època de la vida preadulta fins que trobes l'amor de la teva vida. Em vaig posar a escriure una sèrie de relats amb aquests personatges i se'm va ocórrer la idea d'una vulva gegant. D'aquesta manera vaig poder desenvolupar el tema d'El misteri de l'amor.

"Per què recorreu al tema de l'«amor»?
"Parl d'un tema molt seriós però és una trama amb un punt humorístic. L'amor és 'el tema' per antonomàsica, no ens el podem prendre de qualsevol manera: és el tema, amb majúscula. Tot el que passa als personatges de la novel·la ens pot passar a tots, encara que evidentment també hi ha coses impossibles. Jo no he fet res més que reflectir un poc la meva situació psicològica, social, sentimental i iconogràfica. La situació dels que tenim 30 anys.

"Però vós ho preneu amb bastant humor?
-Un tema tant seriós com aquest només es podia fer donant-li una trama un poc lleugera, que es pogués llegir, perquè si ens hem de posar a parlar d'aquest tema seriosament el lector no aguanta ni una plana. Ni jo seria capaç d'escriure-ho. És una manera d'estimular l'escriptura.

"Parlau de escriptura automàtica, d'escriure tal com raja, tal com ho sentiu. Per què aquesta opció?
-He fet un exercici de psicoanàlisi de mi mateix, intentar escriure per veure què sortia. Aquest és un llibre improvisat. El primer capítol i el segon són del tot diferents pel que fa al registre. He volgut mostrar els dos extrems en quant a estil, el primer seria la meva declaració de principis i la segona la presentació dels personatges.

"Però jugau molt amb aquests personatges. Per què tantes veus en 183 pàgines?
"No he mirat molt prim en definir les veus del llibre. Aquest és un tema fonamental del llibre: qui és qui. Hi ha molta confusió, però ho he fet a consciència perquè aquest també és un tema bàsic dins les relacions amoroses. Qui ets tu, i qui és l'altra persona. A la vida res quadra, la realitat està desordenada i és avorrida. I tu has de fer un llibre ordenat i divertit, i que tot tingui sentit. Però té la seva gràcia donar pistes falses, perquè això també fa que tot s'assembli més a la realitat.

" Jugau amb la gramàtica i la sintaxi. Feis allò que voleu amb l'ortografia i està farcit de barbarismes. És una mostra d'irreverència?
" Jo escric com vull, no estic sotmès a cap autoritat. A vegades la filologia es pren com una autoritat i la filologia és una ciència lúdica, divertida, a mi m'agrada molt. En el llenguatge autonàmic, en allò que anomenen l'ambient més oníric, m'agrada que això es noti, perquè m'agrada que es noti com he fet el llibre perquè és molt important que et vegin el cartó, que et vegin les trampes. Quin sentit té escriure en el dictat del teu subconscient i no fer faltes d'ortografia?

" El llibre acaba de sortir el carrer i ja l'han definit de 'pop'. Ho considerau així?
" El pop és l'art de la vida quotidiana, l'art cutre. Molt de contingut i molt poca forma, això seria el que defineix aquest desequilibri, aquesta descompensació entre un missatge brutal i una manera molt descuidada. Aquest llibre té gràcia perquè l'he fet jo, i jo som un nin petit dels anys vuitanta amb una cultura televisiva deteminada. Això és un fenomen molt recent i es veu reflectit en aquest llibre. Per això no em puc sotmetre a coses que s'hagin fet abans, perquè els llibres de la meva generació encara no els ha fet ningú, els estam fent nosaltres ara. Doncs d'això es tracta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.